Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

2024. június 17. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász lesz a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. Az új főigazgató személyét Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával, olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum közleményében.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fotó: Bodnár Boglárka / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

„Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön” – fogalmazott az új főigazgató.

A közlemény szerint Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a múzeumi ágazatban: dolgozott múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként is, fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai megújításában, valamint 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként is ismert.

Zsigmond 2016 óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesi posztját töltötte be. A múzeum új beruházásában szakmai vezetőként is részt vesz, emellett projektvezetőként a nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi restaurálási munkáinak megkezdése.

A 444 arról ír, hogy Zsigmond könyvei közül az első egy olyan belvárosi palotát mutat be, amelyet Tiborcz István cége újított fel, a második a magyar hajózással és a MAHART-székház történetével foglalkozik, a harmadik, a Hotel Gellért. Történelmi vendégéjszakák című pedig szintén egy történelmi épületről szól, amit Tiborcz István tulajdonol. Tiborcz István egyben mindhárom könyv társszerzője is.

Zsigmond Gábor pályázatában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumnak egy erősebb, a Kárpát-medencében és a közép-európai régióban aktívabb intézménnyé kell válnia, ami egyben az otthonává válhat mindazoknak, „akik az intézmény több mint 220 éve töretlen céljaiért tenni kívánnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!