Közel 1,5 milliárd forintnyi fontért eladták a világ legrégebbi, magántulajdonban lévő könyvét

2024. június 12. – 19:34

Közel 1,5 milliárd forintnyi fontért eladták a világ legrégebbi, magántulajdonban lévő könyvét
2024. május 23-i keltezésű fotó a Crosby–Schoyen-kódex részletéről, Péter első levelének egyik oldaláról – Fotó: Julien De Rosa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elárverezték a világ legrégebbi, magángyűjteményben lévő könyvét, írja a France 24. A kötet két bibliai szöveget, Jónás könyvét és Péter első levelét tartalmazza. A kiadványt a londoni Christie's aukciósház árverésén adták el, a licit 1,7 millió fontról (nagyjából 795 millió forint) indult, és kicsivel több mint 3 millió fontig (közel 1,5 milliárd forint) kúszott fel. Egy névtelen telefonos licitáló ajánlotta végül a legmagasabb összeget.

A mintegy 1600 éves kötetet eredetileg egy szerzetes másolta le a mai Egyiptom területén, az ősi bibliai szöveg az egyiptomi kopt nyelven olvasható, a betűket papiruszra írták.

Bár a most eladott kiadványért rendkívül sok pénzt fizetett a licitáló, az eladás messze nem a legmagasabb ár, amit ritka szövegért adtak, tavaly ugyanis elképesztő áron, 38,1 millió dollárért (13 milliárd forint) kelt el a héber Biblia, azaz a Sassoon-kódex a Sotheby's New York-i aukcióján.

A legdrágább történelmi dokumentum egyébként továbbra is az amerikai alkotmány egyik első lenyomata, amelyet a Sotheby's 2021 novemberében 43 millió dollárért adott el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!