Minden idők árverési rekordjait döntheti meg a legrégebbi héber Biblia

2023. február 16. – 16:04

Minden idők árverési rekordjait döntheti meg a legrégebbi héber Biblia
A Sassoon Kódex a Sotheby's-nél február közepén New Yorkban – Fotó: Roy Rochlin / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Sotheby’s aukciós ház 30–50 millió dollár becsült értékben bocsátja árverésre az ún „Sassoon-kódex”-et; a IX-X. századból származó héber Biblia lesz a legértékesebb kézirat vagy dokumentum, ami valaha kalapács alá kerül.

Az évszázadokon át ismeretlen helyen tárolt kézirat Szíriában tűnt fel 1929-ben, és megvásárlójáról, a magángyűjteményét a világ legjelentősebb zsidó műtárgyaiból és héber kézirataiból felépítő David Solomon Sassoonról kapta nevét. A Sassoon Kódex azon két, máig fennmaradt kézirat közé tartozik, mely a héber Biblia mind a 24 könyvét tartalmazza – írja a Guardian. A jelen aukcióra Jacqui Safra befektető gyűjteményéből kerül, és vélhetően májusban fogják eladni New Yorkban.

„A héber Biblia szent, alapvető szöveg a népek számára szerte a világon” – mondta a lapnak Sharon Mintz, a Sotheby’s vezető judaizmus-specialistája. „A hívek évezredek óta tanulmányozzák, elemzik, közvetítik és mélyednek el a szentírásban.”

Az árverésen valaha eladott legértékesebb történelmi szöveg és kézirat rekordját az Egyesült Államok alkotmányának első kiadása tartja, amely 2021 novemberében 43 millió dollárért kelt el.

Míg a Sassoon Kódexet a tudósok nemzedékek óta elismerik fontosságáért, évszázadokon át gyakorlatilag rejtve volt a nyilvánosság elől, és 40 év után most először a Sotheby’s London állítja ki a jövő héten, amit egy világ körüli turné követ.

Richard Austin, a Sotheby's könyvek és kéziratok szekciójának globális vezetője szerint a Sassoon Kódex „tagadhatatlanul az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb szöveg az emberiség történelmében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!