Kemény Zsófi: Hiába eszünk napi fél kiló zöldséget, a hírekkel befecskendezzük a mérget a vérünkbe

2024. március 30. – 06:39

Kemény Zsófi: Hiába eszünk napi fél kiló zöldséget, a hírekkel befecskendezzük a mérget a vérünkbe
Fotó: Alinda produkció

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény Zsófi költő, író, slammer volt Veiszer Alinda e heti műsorának vendége. Noha számos kötete jelent már meg, sikeres slammer és a tavaly bemutatott Cicaverzum (kritikánk itt) című mozifilm forgatókönyvírója is, úgy érzi, sehol nem találta még meg a helyét. „A kommersz és a magas irodalom közül egyik sem fogadott be igazán”, mondja a műsorban. Mivel verseket ír, slammel is, úgy érzi, kilóg mindenhonnan, és számos alkalommal ellenállásba ütközik. A Cicaverzum című film kapcsán például úgy nyilatkozik: a szakma nem tudta mit várjon, és inkább rosszindulattal fordultak ott is felé. Arról is beszélt, hogy a Covid-járvány alatt megszűnt Budapesten a slamközösség, amit máig fájdalmasan él meg, mert kezdetben azon keresztül szokott rá, hogy figyelje a közéletet.

Veiszer Alinda szerint Most vagyok soha című verseskötetében Kemény a generációk hangja. Ebben a kötetben a kudarcélményről is szó esik, amit a költő szakmájában élt meg. Ugyancsak ebben a kötetben a középkorúságtól való félelem is hangsúlyt kap, amitől ma már nem tart.

Szóba kerül a lemaradástól való félelme is, a FOMO, amit konstans érez, hiába tudja, hogy a közösségi platformok képei nem feltétlenül a valóságot tükrözik. A 27 éves korában megélt saját válságáról beszélve azt mondta, akkoriban azt érezte, hogy a generációjának egyszerre van kapunyitási és kapuzárási pánik az életében, és ezek mintha összetorlódnának, amit nagyon nehéz kezelni.

Rabok tovább című regénye apropóján a kilátástalanság témáját emeli ki Veiszer Alinda. Kemény Zsófi szerint ezt mindenki érzi körülötte. Ő mind anyagilag, mind megbecsülésben érzi ezt a kilátástalanságot, ami most erősebb is, mint volt. Úgy fogalmaz, „azt érzem, hogy a munkám minden értelemben el van értéktelenedve.”

De ugyanezt érzi a kortársai esetében is. „Az én generációmnak nem lesznek lakásai, maguktól nem tudnak fölépíteni, nem lesz nyugdíja, nem tudnak. Mindjárt elsírom magam. Annyira kivagyok, amikor erről beszélek.”

Hozzáteszi,

hiába eszünk napi fél kiló zöldséget, a hírekkel befecskendezzük a mérget a vérünkbe, így nem lehet Magyarországon egészségesen élni.

Elmondja, még mindig rengeteg mindent csinál ingyen, mert azt gondolja, hogy majd lesz belőle valami. Közben viszont azt is érzi, el kellene most már mennie az országból, mert nem forradalmáralkat: például egy 2013-as, erős politikai mondanivalójú videója után egyszerre lett ismertebb, és kapott életveszélyes fenyegetéseket, volt, aki gázmaszkban követte hazáig.

Az interjút teljes egészében, havi díjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!