Nyáry Krisztián: 2020-ban felkérték Bereményi Gézát egy Petőfi-sorozat megalkotására, aztán elutasították

2024. március 25. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nyáry Krisztián Facebook-posztjában osztotta meg, hogy négy évvel ezelőtt Bereményi Gézát felkérték egy Petőfi Sándor életét feldolgozó sorozat elkészítésére, de a projektből végül nem lett semmi. Bereményi nem csak az írója, hanem rendezője is lehetett volna az alkotásnak.

Az író elmondása szerint Bereményi felkérte őt társszerzőnek, és egy hónapot kaptak rá, hogy összehozzanak egy szinopszist. A rövid határidőt a megbízók azzal indokolták, hogy 2023-ra, a Petőfi emlékévre már kész sorozatot akarnak. Hogy pontosan kiktől is érkezett a megbízás, azt nem részletezi Nyáry, csak annyit ír, hogy állami hivatal megrendeléséről volt szó.

„Nekem csodás emlék ez az augusztusi közös munka, és a hozzá kapcsolódó nagy beszélgetéseink Gézával. De már írás közben éreztem, hogy ebből nem biztos, hogy film lesz a végén. Mondtam is Gézának, hogy akárhogy szabjuk-varrjuk, ez a történet nem tud másról szólni, mint a szabadságról” – írja az író, irodalomtörténész. Ugyanakkor bíztak benne, hogy az őket megbízó hivatal nem hozzájuk fordult volna, ha ezzel nem értene egyet.

A szinopszist sikerült időben leadnia a párosnak, de hónapokkal később közölték velük, hogy nem aktuális a terv, mégsem lesz sorozat. Mivel úgy látják, hogy a tervezetből nem lesz egyhamar kész produktum, Nyáry és Bereményi közzétették azt, bárki letöltheti ide kattintva.

A poszt alatt Kolozsi László író is megjegyzést fűzött a történethez. Elmondása szerint ő is együtt dolgozott Nyáryval, méghozzá egy március 15-éről szóló nagyjátékfilmen, aminek „Az a nagy nap” volt a munkacíme. „Rákay projektjének, ami két hónappal később jött ki, a munkacíme »Az a nap volt«” – írja Kolozsi.

Rákay Philip említett filmje, a Most vagy soha! a héten került a mozikba. A filmről írt kritikánkat ide kattintva érhetik el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!