Meghalt Szüts Miklós festőművész

2024. március 14. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

78 éves korában meghalt Szüts Miklós festőművész, írta a Revizor a Facebook-oldalán. A Hazám-díjas művész a Széchenyi Irodalma és Művészeti Akadémia tagja is volt.

Szüts Budapesten született, dédapja volt Degré Alajos író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője és Lechner Lajos építész is. 1971-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, utána a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott, írja a Magyar Narancs.

A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított, majd 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben létrehozta az AD Grafikai Stúdiót. 2001–2002 között három hónapot Párizsban töltött ösztöndíjjal, és később is rendszeresen visszajárt dolgozni a francia fővárosba.

Munkái az utóbbi harminc évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 52 önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben. 2015-ben közös könyvet adott ki Esterházy Péterrel A bűnös címmel, amelyhez a 24.hu szerint később Presser Gábor készített hangjátékot.

2007-ben Pulitzer-emlékdíjat kapott, 2017-ben a Szabad Sajtó Alapítvány díját nyerte el, 2023-ban pedig a Hazám-díjat.

„Az a furcsa, kicsit melankolikus világ, amiben élek, amiben a képeim élnek, nem nagyon változott az elmúlt harminc évben. Az utazás, főleg az én generációmnak a szabadság szinonimája. Az utazás boldogsága ennél sokkal bonyolultabb, például a látvány, a fotózás öröme is beletartozik. Az utazás számomra biztos boldogságforrás, de ma már fogy az erőm és a kíváncsiságom” – idézte a Revizor egy, a festőművésszel készült 2020-as interjújából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!