Benedek Miklós: Egyszer vége van. Mindannyiunknak

2024. február 6. – 04:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden búcsúztatják Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt a Farkasréti temetőben. Benedek Miklós 78. életévében, január 9-én halt meg méltósággal viselt betegség után.

Szinte napra pontosan három éve készített vele hosszabb interjút Veiszer Alinda, amelynek összefoglalója akkor, 2021. február 5-én a Telexen is megjelent. A csaknem egyórás beszélgetésben szó volt a szakmai pályafutása fontosabb állomásairól, a színművészeti főiskoláról, oktatói pályáról, a színészszakma felhígulásáról. Beszélt a családjáról, a színész édesapjáról, az anyjához fűződő feszült viszonyáról és a fia elvesztéséről is.

Benedek Miklós emlékére most ingyenesen megnézhető a vele készült teljes interjú:

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Benedek Miklóst tavaly szeptemberben választották a nemzet színészévé. Egészségügyi állapota miatt a 2022/2023-as évadban lemondta színházi munkáit. Maradok tisztelettel, Benedek Miklós címmel márciusban jelenik meg az a kötet, amelyben a színész az élete és pályafutása fontos történéseit összegezte.

Február 6-án, kedden, délután két órakor a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában búcsúztatják, a temetésen részt vevőket arra kérik, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát, ezért ne készítsenek kép- vagy videófelvételt a család tagjairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!