Meghalt Tom Wilkinson, az Alul semmi színésze

2023. december 30. – 18:21

frissítve

Meghalt Tom Wilkinson, az Alul semmi színésze
Tom Wilkinson a Batman: Kezdődik című filmben – Fotó: Warner Bros. Pictures / Syncopy / David James / Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenöt éves korában meghalt Tom Wilkinson brit színész, aki olyan emlékezetes filmekben játszott, mint az Alul semmi vagy a Michael Clayton – írja a BBC.

Wilkinson több mint százharminc filmes és tévés szerepet tudhat maga mögött. Leedsben született, tizennyolc éves korában játszott először egy darabban, és onnan már a színészetnek élt.

Első komolyabb tévés szerepét 1986-ban kapta a First Among Equals nevű brit minisorozatban. Megszámlálhatatlan emlékezetes filmben játszott: Csúcsformában, Grand Budapest Hotel, Lány gyöngy fülbevalóval, Batman: Kezdődik, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Michael Clayton, A hálószoba. Az utóbbi kettőért Oscar-díjra is jelölték.

A legismertebb alakítása talán az 1997-es Alul semmi című brit filmben volt, amiben az egyik főszereplőt, a munkanélküliség miatt sztriptíztáncra vetemedő munkást alakította. A karaktere visszatért a Disney+-on futó, huszonhat évvel később forgatott sorozatban is.

Wilkinson 1988-ban vette el szintén színész párját, Diana Hardcastle-t. Két közös gyerekük született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!