Meghalt Dózsa László színész

2023. december 18. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Dózsa László színész, érdemes és kiváló művész, az Újpest Színház korábbi művészeti vezetője és főrendezője, Újpestért díjas, Budapest díszpolgára, közölte Újpest polgármestere, Déri Tibor a Facebook-oldalán, akivel a színész családja közölte a hírt. Dózsa Lászlót Újpest Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Dózsa László 1942. október 13-án született budapesti artista családba. Édesanyja a népligeti Műszínkör artistája volt, ahol háromévesen már Dózsa is fellépett. Később postai segédmunkás volt, majd jelentkezett a Rózsahegyi Kálmán és felesége vezette színiiskolába. Miután az asszony meghalt, leadták a tanulók névjegyzékét a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de egyedül csak őt vették fel a névjegyzékben szereplők közül, 1963-ban. Mivel érettségi bizonyítványa akkor még nem volt, a Balettintézet levelező szakán érettségizett le.

A Színiakadémia elvégzése után több színházban is játszott: a debreceni Csokonai Nemzeti Színház (1967–1970), a Madách Színház (1970–1980, illetve 1991-től), a Népszínház (1980–1983), a Nemzeti Színház (1983–1991) tagjaként. 1991-től újra a Madách Színházban játszott. Számos televíziós sorozatban, játékfilmekben, valamint szinkronszínészként is szerepelt.

A színész-rendező neve 2016 után sokat forgott a sajtóban, ekkor történt ugyanis, hogy olyan óriásplakátok bukkantak fel Budapesten, amikre tévesen az ő nevét írta fel egy fegyvert viselő gyerek képe alá a Schmidt Mária vezette közalapítvány. Nem sokkal később jelentkeztek a néhai Pruck Pál rokonai, hogy jelezzék a tévedést, ám Schmidt ezt a történészek állásfoglalása ellenére sem fogadta el, és az ügy bíróságra került. Ott végül két éve kimondták, hogy a képen valóban Pruck Pál látható. Ennek ellenére a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2021-ben Dózsa Lászlót hívta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésére, hogy beszámoljon az emlékeiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!