Erdődi Katalin lesz a Trafó következő ügyvezető igazgatója

2023. december 13. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság ajánlását, Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és szakíró lesz a Trafó Kortárs Művészetek Háza következő igazgatója – írja a Hvg.hu. A hírről elsőként a másik pályázó, Boross Martin színházi rendező, társulatvezető számolt be a Facebook-oldalán.

A színházi és táncelőadásokat, kiállításokat és koncerteket is szervező és befogadó Trafó vezetésére októberben írták ki a pályázatot, miután a jelenlegi igazgató, Barda Beáta jelezte, hogy 2024 decemberében nyugdíjba vonulna, és nem töltené ki teljesen az egyébként 2027-ig tartó igazgatói mandátumát.

A pozícióra ketten pályáztak, Erdődi és Boross, a verseny szorosan alakult: a szakmai bizottság Erdődi Katalin pályázatáról 5 igen, 0 nem és 3 tartózkodás arányban, Boross Martinéról 4 igen, 0 nem és 4 tartózkodás arányban szavazott (Boross pályázata itt, Erdődié itt olvasható). Erdődi 2025 januárjától 2029 végéig vezetheti az intézményt.

A pályázatokat a munkáltató képviseletében Baranyi Krisztina kerületi polgármester és Hassay Zsófia véleményezte, a minisztérium részéről pedig dr. Karasszon Ágnes vett részt a pályázatok elbírálásában. A Színházművészeti Bizottság delegáltjaként Kováts Adél, Mácsai Pál és Máté Gábor színházigazgatók és Hegedűs D. Géza színész, rendező vett részt a bírálatban. A Trafót Barda Beáta képviselte.

Boross Martin bejegyzésében gratulált a győztes pályázónak, de megjegyezte, „nem tudok sajnos szó nélkül elmenni amellett, hogy nem volt olyan tag a bizottságban, aki tánccal, zenével vagy képzőművészettel foglalkozik, továbbá olyan szakember, aki a független területről érkezik, ami súlyos mulasztás”. „Katit nagyon jó szakembernek tartom, és biztos vagyok benne, hogy jó kezekben lesz a Trafó” – tette hozzá.

Erdődi Katalin közel húsz év szakmai tapasztalattal rendelkező független kurátor, dramaturg és szakíró. Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt aktív, jelenleg a prágai Matter of Art kortárs művészeti biennálé 2024. évi kiadásának társkurátora. 2020-ban társadalmilag elkötelezett, inkluzív kurátori munkájáért a közép-kelet- és dél-kelet-európai kurátorok és kulturális szakemberek eredményeit méltató Igor Zabel-díjban részesült. Pályázatában a Trafó új művészeti vezetőjeként Böröcz Judit kreatív producert, kutatót, előadóművészeti és multidiszciplináris alkotót jelölte meg – írja a Trafó a pályázat eredményét ismertető közleményében.

Erdődi a Fővárosi Közgyűlés bejelentését követően azt mondta, „a Trafó egyedülálló és rendkívül értékes munkát végző művészeti intézmény Magyarországon, ezért óriási megtiszteltetés számomra, hogy nemcsak egykori programszervezőjeként, hanem 2025-től intézményvezetőként is részese lehetek a történetének. Arra fogok törekedni, hogy a Trafó a jövőben is a szabad és kritikus gondolkodás, valamint a kísérletező művészeti munka meghatározó színtere legyen”.

„Számomra a Trafó nem csupán egy művészeti-kulturális intézmény, hanem a társadalmi nyilvánosság fóruma is, ezért az újító művészeti törekvések és a kísérletezés támogatása mellett fontosnak tartom, hogy művészeti eszközökkel olyan társadalmi témákat és kérdéseket hangosítson ki, olyan közösségeknek és véleményeknek adjon hangot, amelyek a szélesebb társadalmi nyilvánosságban nem tudnak kellőképpen megjelenni” – hangsúlyozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!