Fegyelmi vizsgálat indult a Katona József Színházban, miután kiderült, hogy a DK-sok kedvezményes jegyeket vehettek

2023. november 29. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyelmi vizsgálat folyik a Katona József Színházban, miután kiderült, hogy a színházba kedvezményes jegyeket kaptak a DK-tagok. Ez a szerdai Fővárosi Közgyűlésen derült ki.

Először a Magyar Nemzet írta meg pár napja egy hozzájuk került belső levél alapján, hogy az előadások árának akár közel egyharmadát is elengedik a fővárosi fenntartású színházban a DK-tagok számára.

„Köszönjük, hogy a DK közösségének tagja vagy, amit egy különleges lehetőséggel szeretnénk meghálálni! November végéig kedvezményesen – akár 30 százalékkal olcsóbban – vásárolhatsz jegyet Budapest egyik legjobb színházába, a Katona József Színházba!” – olvasható állítólag a levélben.

A Katona József Színház a kormányközeli portál megkeresésére azt írta, hogy rengeteg intézménnyel állnak kapcsolatban, „ahogyan magánvállalkozások, piaci alapon működő cégek, úgy fővárosi, valamint országos önkormányzatok, állami cégek is rendszeresen kapnak tőlünk hasonló ajánlatokat. (…) A Katona továbbra is egy sikeres művész színház, és semmilyen párttal nem működik együtt politikai ügyek mentén”.

Azt viszont elismerték, hogy valóban volt ilyen akciójuk, állításuk szerint november 21-25. között, ezalatt az idő alatt összesen 28 darab kedvezményes jegyet adtak el DK-tagoknak.

Ezt azzal magyarázták, hogy a színház helyzete jelentősen romlott az elmúlt években, „a kormány gazdaságpolitikájának és az önkormányzati rendszer működésének ellehetetlenítése”, valamint a magas infláció miatt. Így aztán „értékesítési osztályunk kénytelen a jegyértékesítési kedvezményeket egyre szélesebb kör számára elérhetővé tenni. Ezzel a módszerrel természetesen a továbbiakban is élni kívánunk”.

A DK-s polgármester, Niedermüller Péter úgy reagált a kormánylapnak, hogy „az valóban kissé szerencsétlen, hogy egyedüli pártként a DK-nak kínálták fel" ezt a lehetőséget a színházból. A DK-nak és más pártoknak is sok olyan tagja van, aki nem tudja megengedni magának, hogy vegyen egy színházjegyet”.

A témát szinte azonnal felkapta a budapesti Fidesz is.

A szerdai Fővárosi Közgyűlésen Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a témáról azt mondta, nem gondolta volna: a rendszerváltás után előfordulhat, hogy a fővárosi Katona József Színház DK-párttagoknak kedvezményes jegyet adhat. „Ez az igazságos, a szabad és átlátható Budapest? Mi lesz a következő? Kedvezményes Budapest bérlet a DK-tagoknak?”- kérdezte a frakcióvezető. Wintermantel arról is érdeklődött, hogy elítéli-e ezt a tevékenységét a főpolgármester, illetve meddig maradhat pozíciójában Máté Gábor, a színház igazgatója.

A főpolgármester röviden annyit reagált, hogy a Katona József színházban jelenleg fegyelmi eljárás zajlik, de hozzátette, hogy a színház közleménye alapján más kereskedelmi partnernek is adnak kedvezményes jegyeket. Karácsony Gergely mindenképp megvárná a vizsgálat eredményét, de hozzátette: rendkívül visszásnak tartja az egész helyzetet, bármilyen pártról is legyen szó.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina pedig úgy kommentálta a dolgot, „ez egy nagyon súlyos ügy. Annál is inkább, mert a főváros kulturális ügyeinek irányítása 2019 óta a DK kezében van”.

A Magyar Nemzet Vidnyánszky Attilát is megszólaltatta az ügyben, aki azt mondta, „nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak. Megint átléptek egy határt, és olyan kapukat nyitnak meg, amelyeket nehéz lesz bezárni. Bicskanyitogató ez a hozzáállás”.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Katona József Színháznak, válaszokat későbbre ígértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!