Szépírók Társasága: 1997 óta pályázunk, mindig nyertünk, most nem, döntsék el, hogy ez szakmai vagy politikai alapon történt

2023. november 3. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi állítottunk valamit, ők állítják annak az ellenkezőjét. Nyilván az, hogy a bizottsági ülésen mi hangzott el, sosem fog kiderülni. Részünkről a vita le van zárva” – mondta a Hvg.hu-nak Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke. A szervezet pár napja jelentette be, hogy politikai döntés volt, hogy nem kaptak támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) a jövő évre, amire az NKA azt reagálta, hogy nem politikai, hanem szakmai döntés született.

Az írószervezet hétfői közleményében azt írta, hogy fellebbezési lehetőség és indoklás nélkül megszüntették a 2024-es évre a támogatásukat, ezt pedig nehéz nem úgy értelmezni, mint „egyértelmű és nyílt politikai támadás”. Az NKA szerint azonban egyrészt nem is dolguk a szervezet működésének finanszírozása, hiszen csak pályázati alapon, projektekre adnak pénzt, másrészt „leghatározottabban visszautasítják”, hogy politikai döntés született volna. Az NKA azt írta, az öt altémában meghirdetett pályázatra összesen 187 db pályázat érkezett, amelyből 76 részesült támogatásban, 111-et elutasított a kuratórium.

A negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező, évi száz programot megvalósító egyesület vezetője szerint „megerősíti a döntés diszkriminatív voltát”, hogy a pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül egyedüliként nem kaptak támogatást.

„Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az NKA nem működési támogatást ad, hanem programtámogatást. A »működés« szót azért használtuk, mert nagyon pici stábbal, nagyon pici működési költséggel dolgozunk, így a »működésünk« 90 százalékát valójában a programok adják ki. Azt pedig az olvasókra bízom, hogy

ha egy szervezet, ami 1997 óta működik és azóta folyamatosan pályázik, különböző kormányzatok, NKA-vezetések, kuratórium-összetételek alatt mindig nyert, és most hirtelen nem nyer, döntsék el, hogy akkor ez most szakmai vagy politikai alapon történt”.

A korábbi években átlagosan hét- és tízmillió forint közötti összeget kaptak, a tavalyi évben a háborús veszélyhelyzetre, a rezsiválságra hivatkozva viszont csak hárommilliót. Idén hétmillióra pályáztak abban a reményben, hogy legalább a felét vagy kétharmadát megkaphatják. Czinki szerint a többi írószervezet annyi támogatást kapott, mint a válság előtti években, „a nagymúltú írószervezetekre kiírt pályázaton egyedül a Szépírók nem kapott pénzt”. Azt viszont hozzátette, hogy nem akarnak az NKA-val és a kuratóriummal vitatkozni, „mert méltatlan, és úgysem fog változni semmi”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!