Az NKA szerint a Szépírók Társasága alaptalanul állítja be politikainak a szakmai döntést a támogatásuk megszüntetéséről

2023. november 2. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

„A Szépírók Társasága – sajnos nem először – az NKA Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést politikai döntésnek kívánja beállítani” – reagálta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a Szépírók Társaságának hétfői közleményére, írja a 444.

Az írókat tömörítő szervezet hétfőn jelentette be, hogy az NKA fellebbezési lehetőség és indoklás nélkül szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását a 2024-es évre. „A döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként” – állt a közleményben. A Szépírók Társasága gyűjtést indított és támogatói estet szervez.

Az NKA azt írta, a „leghatározottabban visszautasítja”, hogy politikai döntés született volna.

„A Nemzeti Kulturális Alap nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság. A Nemzeti Kulturális Alap projektek (rész)támogatását végzi. Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával” – írták.

Az NKA szerint az irodalmi szervezet a politikai narratívával csak az adománygyűjtő kampányát akarja segíteni.

Hozzátették, a döntéshozó kuratóriumban kilencen vannak, a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a kulturális és innovációs miniszter egyaránt 3-3 főt delegál, és egyetlen tagnak sem volt kifogása az elutasító döntés ellen.

Az öt altémában meghirdetett pályázatra egyébként összesen 187 db pályázat érkezett, amelyből 76 részesült támogatásban, 111-et elutasított a kuratórium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!