Farkas Franciska: Rasszista és kirekesztő helyzetbe kerültem

2023. október 30. – 21:48

frissítve

Farkas Franciska: Rasszista és kirekesztő helyzetbe kerültem
Fotó a Mellékszereplők című film forgatásáról, balra Farkas Franciska, jobb oldalt a rendező Sopsits Árpád – Forrás: Pannonia Entertainment

Másolás

Vágólapra másolva

Farkas Franciska szerint egy „egyértelműen rasszista és kirekesztő” szituációba került akkor, amikor a Mellékszereplők című film közönségtalálkozóján egy pécsi újságíró „lenézve, lesajnálva” provokálta – írja egy hétfői Facebook-posztjában.

A színésznő szerint az esemény moderátora, Balogh Róbert újságíró, író késett az eseményről, addig ő beszélt a közönség tagjaival. Balogh az érkezése után többek között olyan kérdéseket tett fel Farkasnak, hogy

„Miért akarsz kilépni a svájci kurva szerepkörből?”

vagy

„Téged a magyar emberek elfogadnak?”

Farkas egyik első prominensebb szerepe a Viktória című filmben volt, ahogy egy roma származású prostituáltat alakít, aki Svájcba utazik egy jobb élet reményében.

Farkas beszámolója szerint a nézők az esemény végén felálltak és elkezdtek bekiabálni, majd leállították az egészet. Szerinte Balogh összes megszólalása „rasszista, rosszindulatú és korlátolt volt.”

Farkas Franciska posztja:

A közönségtalálkozónak helyet adó pécsi Urániát üzemeltető mozihálózat a Telexnek azt írta, hogy a Kultik teljesen elhatárolódik tőle, nem szeretnének a jövőben együtt dolgozni vele. Annyiban pontosították Farkas Franciska posztjában megjelenteket, hogy kirúgni nem tudták, mert nem áll a hálózat alkalmazásában.

A Kultik megerősítette, hogy a moderátor megérkezéséig körbeadták a mikrofont a közönségben, hogy tudjanak kérdezni Farkas Franciskától.

„Meghívott moderátorként az elmúlt időszakban több alkalommal is dolgoztunk vele, és eddig semmi nem utalt arra, hogy ne Ő lenne a megfelelő ember erre a feladatra”

– áll a levélben.

A cég ügyvezetője és a mozi vezetője is bocsánatot kért a színésznőtől a helyszínen.

Hétfő délután reagált az esemény moderátora, Balogh Róbert is, szintén egy Facebook-posztban, amiben elismeri, hogy a filmet nem tudta megnézni, megtekintőt nem adtak neki, ráadásul még sikerült elnéznie a napot is, ezért késve érkezett a közönségtalálkozóra.

Balogh saját elmondása szerint egyáltalán nem szánta sértőnek vagy provokatívnak a kérdéseit, amiket olyan témákból válogatott, amikről Farkas Franciska korábbi interjúkban szívesen beszélt.

Farkas Franciska szabadon ironizált azon, amit mondok, már a kérdés közben közbevágott, vagy éppen minősített. (…) Azzal is baja volt, amikor különböző formában arra kérdeztem rá, hogy a származása miatt érte-e sérelem a pályája során. Sértődés volt a reakció erre is.

– írja a posztban, amiben azt is állítja, hogy a fentebb említett, svájci kurvás kérdés nem olyan formában hangzott el, ahogy a színésznő állítja. Ahogy szerinte az sem történt meg, hogy a végén a közönségből bekiabáltak és leállították a beszélgetést. Balogh elmondása szerint ugyanis egy ember állt fel, aki azt kérdezte meg, meddig tart még az esemény, mert a jelen lévő gimnazistáknak el kellett érni a buszt.

Balogh tagadja, hogy „büdös cigányozás” lett volna a színpadon, ahogy azt Farkas állítja.

Én voltam már életemben büdös zsidó, büdös sváb és büdös cigány is. Egy biztos, fogalmam sincs, mire utal itt, vagy mit és kit idéz, mert én ilyet nem mondtam.

Balogh posztja:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!