Kovács Kokó István: Én nem kaptam semmit a politikától

2023. október 14. – 07:06

Kovács Kokó István: Én nem kaptam semmit a politikától
Fotó: Alinda produkció

Másolás

Vágólapra másolva

A héten Kovács Kokó István volt a vendég Veiszer Alinda patreonon elérhető beszélgetős műsorában. Kokó az amatőrök között olimpiai arany- és bronzérmet nyert, valamint egyaránt két-két világ- és Európa-bajnoki címet nyert. A profik között Európa-bajnok lett, és elnyerte WBO világbajnoki címét is. Később műsorvezető, a Magyar Ökölvívó Szövetség tiszteletbeli elnöke, majd a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) főtitkára is volt, de eközben az elmúlt húsz évben több befektetése is volt.

Amikor Veiszer Alinda arról kérdezte, hogy ha belevág valamibe, akkor készít-e egy nagyon részletes üzleti tervet, mennyire számol a következményekkel, akkor Kokó úgy válaszol, hogy ő szerencsésnek tartja magát. Isten a tenyerén hordozza, eddig mindig jó ötletekkel keresték meg, jó döntéseket hozott, és ugyan húsz éve vendéglátózik, de csomó mindenhez vállaltan nem ért – tehát ő inkább befektetőként van jelen.

Kőbányán nehéz körülmények között nőtt fel, mondja Kokó, és talán a kis termete miatt is volt benne egy bizonyítási vágy. Mindenfélével próbálkozott, színész is akart lenni, az autószerelés is szóba jött, aztán végül a család sok más tagjához hasonlóan ő is rátalált a bokszra.

A bokszolói karrierjéről nem sok szó esik, az viszont előkerült a beszélgetésben, hogy 2002-ben, amikor profi bokszolóként befejezte a pályafutását, amiatt került a középpontba, mert ott ült a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésének a színpadán, Orbán Viktor mögött – vagy ahogy ő fogalmaz az interjúban, tanúbizonyságot tett a polgári kormány mellett. Az ezt követő időszakban sokat támadta őt, vagy rajta keresztül a Fideszt a sajtó, amit Kokó alaptalannak érzett:

„Én nem lettem a politikának semmilyen szinten a kegyence, tehát az én azóta eltelt életem tökéletesen mutatja, hogy én nem kaptam semmit a politikától sem ingyen, sem szolgálatért.

Amire én roppant büszke vagyok, hogy úgy tudtam megmaradni autonóm embernek 53 éves koromra, hogy ebben az országban ez a legnehezebb.”

Ő egy elv mellett állt ki, sportolóként a Fidesz sportpolitikáját támogatta, és később, 2010-ben (nyolc év MSZP-s kormányzás után) mind a Magyar Olimpiai Bizottság, mind a nagy sportklubok megrogytak Kokó szerint – és „ha marad a Gyurcsány-kormány, ma már nincs sport.”

Az is kiderült az interjúból, hogy a mai napig nagyon jóban van Vitalij Klicskóval, korábbi profi ökölvívóval, Kijev jelenlegi polgármesterével. Klicskóval a háború kitörésekor különösen aktív lett a kapcsolata, mert a beregszászi ismerősei segítségével Kokó segített Klicskónak, hogy áthozzák egy rokonát a határon, miközben egyébként Kokó épp Svájcban volt, és kísérte szülni a feleségét. Olyan is volt, hogy „feddést kapott” Klicskótól azért, amiért az orosz Gazprom által támogatott szervezet, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség főtitkára lett, de amikor találkoznak, olyankor általában nem a külpolitikáról beszélnek, „hanem Kokó találkozik Vityával.”

Amikor Veiszer Alinda arra kérdez rá, hogy mit gondol a háború relativizálásáról, például az oroszok felelősségéről, arra Kokó azt mondja, hogy sok ukrán és orosz barátja, sportoló ismerőse, üzleti partnere van, és ő nem akar köztük igazságot tenni, nem tud semmilyen agresszíót elfogadni. De szerinte

azért azt is be kell látni, hogy „az ukránok nem valami nagy magyarbarátságban élték az elmúlt húsz évet.”

Az interjúban Veiszer Alinda arra is rákérdez, hogy mit gondol a magyar olimpiarendezésről mind érzelmi, mind racionális alapon, vagy mit érzett, miután helyette végül Borkai Zsolt lett a MOB elnöke. De az is szóba kerül, hogy Kokó miért vállalt munkát Simicska Hír TV-jében a G-nap után – ahol egyébként Veiszer Alindával egy időben dolgoztak –, hogyan került ki a közmédia pixiséből, és durva vádakkal illette a Magyar Ökölvívó Szövetség egyik, évekkel korábbi vezetőjét is. Az interjú teljes, egyórás változatát egy jelképes havidíjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.

Az interjú forgatása után, de még a megjelenése előtt egy rendkívüli testületi ülésen lemondott a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kurtucz Csaba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!