Meghalt Louise Glück Nobel-díjas költő

2023. október 14. – 07:07

Meghalt Louise Glück Nobel-díjas költő
Fotó: Robin Marchant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Louise Glück Nobel-díjas amerikai költő, közölte a Yale Egyetem szóvivője pénteken az AFP-vel. Glück 80 éves volt, rákban hunyt el.

A költő 2020-ban nyerte el az irodalmi Nobelt, amelyet „az egyéni létezést egyszerű csodálatossággal univerzálissá tevő, mással összetéveszthetetlen költészetével” érdemelt ki. Glück karrierje során hazájában számos fontos díjat, köztük Pulitzert és Nemzeti Könyvdíjat is nyert, és elismerésével ő lett a tizenhatodik nő, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

A költő erős érzelmekkel operáló költészetét gyakran önéletrajzi ihletésűként írják le, de merített mitikus elemekből, történelemből és a természetből is a személyes élmények és a modern élet leírásához. Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, de magyar felmenőkkel is rendelkezik, apai nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyar zsidók voltak. Glück tinédzserként étkezési zavarokkal küzdött, ami később a költészetében is visszaköszönt. Első, Firstborn című kötetét 1968-ban adta ki, versei közül néhányat magyarra fordítva a Versum honlapján lehet elolvasni. Mostanában a Yale-en tanított költészetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!