Az Operettszínház társulatának kétharmada Kiss-B. Atilla igazgató ellen szavazott

2023. október 6. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

A 325 érvényes szavazatból mindössze 90 (azaz 28 százalék) érkezett Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán – írja a Hvg.hu egy jegyzőkönyv alapján, amit a társulat több tagja is megerősített.

A színház vezetésére hárman pályáztak: Kiss-B. Atilla mellett Szente Vajk és Szabó P. Szilveszter indult. Szente 121 szavazatot kapott, ami a szavazatok 37 százaléka, Szabó P. pedig 114-et, ami 35 százalék.

Ahogy arra a Hvg.hu is felhívja a figyelmet, a belső szavazásnak jogi szempontból semmilyen befolyása nincs arra, hogy a jövőben ki fogja majd vezetni a társulatot. Az Operettszínház fenntartója a kormány, azaz végül majd a minisztérium dönthet a vezető személyéről. A lap azt írja, hogy az elmúlt évtizedben a kormánypárti fenntartók mindig úgy állították össze a pályázatokról döntő bizottságokat, hogy abban a kormány akaratát elfogadók legyenek többségben.

A társulat egyik tagja arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy belső meghallgatásra Kiss-B. eleve késve érkezett, majd a társulatnak vagy a nyilvánosságnak korábban sem megmutatott pályázatából semmit sem idézett. Kiss-B. állítólag a jelenlegi irány folytatásáról beszélt, illetve kitért a kormánypárti politikus, Lezsák Sándor nevéhez is köthető, készülőben lévő darab bemutatására is.

Kiss-B. Atillát korábban több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatás és verbális bántalmazás eltussolásával vádolta meg. Még 2020 júniusában jelent meg az Indexen egy cikk, amelyben egy operettszínházi dolgozó arról számolt be, hogy Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató megalázó kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett a színházban, míg egy másik ott dolgozó azt állította, Kriza elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a testére és a szexuális életére.

Többen is azt állították, hogy jelezték Kiss-B. Atillának a zaklatást, de ő nem tett semmit, sőt, a szexuális zaklatás áldozatát zárt ajtós, négyszemközti tárgyalásra küldte a zaklatójához. Az ügyvezető egy év után távozott, és ugyan az Emmi később vizsgálatot indított az ügyben, de arra jutottak, hogy nem történt zaklatás.

Kerestük az Operettszínházat, hogy hogyan kommentálják a szavazás eredményeit, illetve azt is megkérdeztük, hogy mik Kiss-B. Atilla tervei a szavazás után. Amennyiben választ kapunk megkeresésünkre, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!