Meg akarja érteni a magyarokat? Az új ukrán nagykövet öt filmet ajánl ehhez

2023. augusztus 12. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin néhány napja írta alá az új ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadónyilatkozatát, de a frontot is megjárt professzor már edz az új feladatára: a Twitteren megosztott egy Andrij Taranenko által írt angol nyelvű cikket, ami felsorol öt magyar filmet, amik segítenek megérteni Magyarországot.

Elsőként Huszárik Zoltán 1971-es Szindbádját említi, ami Krúdy Gyula azonos című műve alapján készült. Ez volt Huszárik első játékfilmes rendezése, a főszerepet Latinovits Zoltán kapta. Szindbád gyakorlatilag Krúdy alteregója, akin keresztül nosztalgikusan bemutatja a kora 20. századot.

Jancsó Miklós 1972-es Még kér a nép-je allegóriákba és szimbolizmusba csomagolva mutatja be a 19. század végi aratósztrájkot, bár természetesen valójában a történelmi háttér csak egy kiindulópont.

Szabó István Tűzoltó utca 25. című, 1973-as filmje egy szürrealista alkotás, amiben álmokon keresztül mutatja be egy bérház lakóit és életüket, amit erősen befolyásoltak a háború eseményei.

Előreugrunk néhány évet, a következő film Tarr Béla 1988-as Kárhozata. Ha egy Tarr-filmről leírjuk, hogy az apokalipszisről, a magányról, esetleg mindkettőről szól, nem nagyon tudunk mellé lőni, ez ugyanis szinte mindegyik Tarr Béla filmre igaz lehet, olvasható a cikkben.

A lista egy modern darabbal, Bodzsár Márk Drakulics elvtársával zárul, ami 2019-ben készült. Ez kicsit kilóg a többi közül, ugyanis ez egy vígjáték, ami – kissé leegyszerűsítve – egy vámpír és az utána nyomozó rendőrök kalandjait mutatja be a szocializmus Budapestjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!