Meghalt Rodriguez, minden idők egyik legvalószerűtlenebbül befutó énekese

2023. augusztus 9. – 16:45

Meghalt Rodriguez, minden idők egyik legvalószerűtlenebbül befutó énekese
Sixto Rodriguez az austini Bass Concert Hallban tartott koncertjén 2015. június 23-án – Fotó: Manuel Nauta / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt a detroiti énekes-dalszerző Rodriguez, akit leginkább az Oscar-díjat nyerő Rodriguez nyomában című dokumentumfilmből lehet ismerni, vagy az ennek címében is szereplő Sugar Man című számról – írja a Pitchfork.

Sixto Rodriguez 1942-ben született Detroitban, zenészkarrierbe pedig a húszas évei végén kezdett. Rövid idő alatt két lemezt is kiadott, 1970-ben a Cold Factet, egy évvel később pedig a Coming to Realityt, de egyik sem lett sikeres az Egyesült Államokban, így a férfi inkább elment egy gyárba dolgozni. Családja is lett, szerzett egy filozófusi diplomát és politikailag is aktív lett, ami abban csúcsosodott ki, hogy 1981-ben versenybe szállt Detroit polgármesteri székéért, de ahogy korábban mindig, úgy ekkor is alulmaradt.

Közben úgy tűnt, hogy a zenéjére is van némi igény, 1979-ben és 1981-ben Ausztráliába hívták fellépni, de később elmondta, csak mázlija volt ezekkel a koncertekkel, és azt is különösnek találta, hogy ennyien tudják fejből a szövegeit. Az internet megjelenésével viszont tényleg a feje tetejére állt az élete, a lánya ugyanis felfedezte, hogy Dél-Afrikában kizárólag vele foglalkozó honlapokat hoznak létre az ottani rajongói, akik apartheidellenes himnuszokként tekintettek a számaira. Azt is gyakran pedzegették, hogy Rodriguez már nem él, egészen addig, míg

több ottani rajongója fel nem vette vele a kapcsolatot, így nemcsak az lett egyértelmű, hogy a zenész még él, hanem az is, hogy Rodrigueznek Dél-Afrikában óriási rajongótábora van.

Rodriguez 1998-ban turnéra ment az országba, ahol élőben is találkozhatott a rajongók ezreivel, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban is befutott, miután újra kiadták a lemezeit. A dél-afrikai rajongókkal való találkozásának valószerűtlen sztoriját dolgozta fel a Rodriguez nyomában című dokumentumfilm 2012-ben, ezzel pedig tényleg világszerte megismerték a zenész nevét, aki ezután más fesztiválok mellett a Coachellán is fellépett, és egy teljes zenekarral kiegészülve David Letterman késő esti talkshow-jában is szerepelt. Rodriguez legismertebb száma talán a dokumentumfilm eredeti címét (Searching for Sugar Man) is inspiráló Sugar Man, ez itt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!