Kitiltották Malajziából a The 1975-ot, miután az énekes a színpadon smárolta le a basszusgitárost

2023. július 23. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Indonéziai és tajvani koncertjét is lemondta a The 1975 nevű brit zenekar, melynek énekese, Matty Healy pénteken kirohanást intézett a malajziai fellépésük közepén az ország melegellenes kormánya ellen, majd megcsókolta a basszusgitárost. Az akció miatt nem csak a zenekar koncertje szakadt félbe, a szervezők az egész, amúgy aznap kezdődött fesztivált lemondták, a The 1975-ot pedig azóta a hatóságok állítólag kitiltották az országból – írja a Guardian.

Healy a Good Vibes fesztiválon készült felvételek alapján arról kezdett el beszélni, hogy hibát követtek el, azzal, hogy kellő utánajárás nélkül elvállalták a fellépést Malajziában, ahol a homoszexualitás illegális, és 20 év börtön jár érte. Mint mondta, elgondolkodtak azon, hogy lemondják a koncertet, de ez nem lett volna fair azokkal a fiatal rajongókkal szemben, akik valószínűleg nem osztják a kormány álláspontját. Utána viszont úgy folytatta, hogy nem látja értelmét annak, hogy meghívják őket valahova, aztán megmondják nekik, hogy kivel szexelhetnek. Végül a színpadon lesmárolta Ross MacDonald basszusgitárost, majd búcsúzóul hozzátette, hogy „most tiltattuk ki magukat Kuala Lumpurból, viszlát”.

A pénteki napon a The 1975 volt az utolsó fellépő, így aznap már nem maradtak le semmi másról a fesztiválozók, a hátralévő két napra viszont már nem tudtak kimenni, mert a szervezők a történtek után lefújták az egész eseményt. Persze nem maguktól, a kommunikációs minisztériumtól kaptak parancsot erre, melynek egyik küldetése, hogy fellépjen minden olyan entitás ellen, amely szembeszegül a malajziai törvényekkel. A fesztiválra szintén hivatalos Kid Laroi végül így sem hagyta cserben a rajongóit, a hotelben nyomta el pár számát, ahol megszállt.

A szervezők azt is hozzátették, hogy a zenekar előzetesen biztosította őket arról, hogy tartják magukat a törvényekhez, ám Healy ezt nem tartotta be. Healy egyébként nem először tiltakozott hasonló módon a melegellenes törvények ellen, 2019-ben az ezen a téren ugyancsak szigorú Egyesült Arab Emírségekben csókolt meg egy férfi rajongót koncert közben. A történtek után a zenekar az indonéziai és a tajvani koncertjét is lemondta, mint írták, a jelenlegi körülmények mellett nem tudják vállalni a fellépéseket. Indonéziában egyébként lazább szabályok vonatkoznak a melegekre – legalábbis országos szinten –, Tajvanban pedig viszonylag nagy LMBTQ-közösség él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!