Meghalt Tony Bennett

2023. július 21. – 15:18

Meghalt Tony Bennett
Tony Bennett magasba tartja Grammy-díját 1998. február 25-én New Yorkban – Fotó: Matt Campbell / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

96 éves korában meghalt Tony Bennett többszörös Grammy-díjas amerikai énekes – írja Variety. A legendés énekes péntek reggel hunyt el New Yorkban.

Bennettet 2016-ban diagnosztizálták Alzheimer-kórral, de 2021-ig aktívan folytatta a fellépéseket. Orvosa ugyanis, aki a betegséget megállapította, akkor azt tanácsolta a családjának: ösztönözzék rá, hogy énekeljen és lépjen fel, ameddig csak ez élvezetet nyújt számára.

Tony Bennett Anthony Dominick Benedetto néven született New Yorkban 1926-ban, olasz bevándorló szülők gyermekeként. Édesapja vegyesboltban dolgozott, édesanyja varrónő volt. Szegénységben nőtt fel, majd zenét és festészetet tanult a New York-i High School of Industrial Artban. 1944-ben besorozták, részt vett egy német koncentrációs tábor felszabadításában is. 1949-ben kezdett el dalokat rögzíteni, 1950-ben szerződtette le a Columbia Records, a lemezei többségét ők adták ki. Az ‘50-es és ’60-as évek egyik legnagyobb sztárja volt, a legismertebb slágere talán az 1962-es „I Left My Heart in San Francisco” volt.

A kilencvenes években a fia, Danny menedzselésével újra a csúcsra ért, a következő években pedig olyan énekesnőkkel énekelt dutteket, mint Amy Winehouse, Diana Krall és Lady Gaga.

Utolsó nagy sikerét 2014-ben érte el, amikor Lady Gagával közösen kiadta a Cheek to Cheek című jazz albumot, amiért Grammy-díjat is nyertek. 2018 és 2020 között egy másik lemezt is rögzítettek, bár akkor már az addigra visszavonultan élő énekes állapota jelentősen romlott. Bennett felesége 2021-ben azt nyilatkozta az új lemez készítése kapcsán, hogy bár Bennett hangja még mindig a régi, a felvétek alatt előfordult, hogy Lady Gaga látva az idős énekes elveszettségét, sírva fakadt.

Utolsó nyilvános szereplésén is az énesnővel közösen lépett fel a Radio City Music Hallban 2021 augusztusában.

Karrierje során 36-szor jelölték Grammy-díjra, ebből 18-at meg is nyert. 2001-ben Grammy-életműdíjat kapott, és két Emmy-díjjal is rendelkezik. Világszerte több mint 50 millió lemezt adott el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!