Réz András: Ha minden hülyeséget beszopnék, az életem szétesne darabokra

2023. június 24. – 06:50

Réz András: Ha minden hülyeséget beszopnék, az életem szétesne darabokra
Fotó: Veiszer Alinda műsora

Másolás

Vágólapra másolva

„A szorongásnak pont az a lényege, hogy nem tudod, honnan ered, mert ha tudod, azt már úgy hívják, hogy félelem” – mondta Réz András, író, filmesztéta, forgatókönyvíró, aki legújabb könyve, a Para című szatirikus regény kapcsán volt Veiszer Alinda vendége. A beszélgetés – amit egy jelképes támogatásért cserébe itt lehet megnézni – a horror és a szorongás kapcsolatával indul, majd hamar eljut oda, hogy Réz András akár egy troll-coach is lehetne, mert a könyvben migránsokkal, az LMBTQ-mozgalommal és a zsidókkal kapcsolatban is trollkodik. Szerinte ez az a három globális trend, ami az identitásügyekkel kiegészülve az egész világon megjelenik a trollkodásokban.

„Létezik egy globális trend, amelyik elég nyomorúságos, de mi élen járunk. A nemzeti büszkeség dagasztja a keblemet. (...) Ezt évekkel ezelőtt megjósolta a miniszterelnök, szerintem végtelenül bölcsen látja, hogy mindaz, ami itt történik, az világtrenddé fajul” – mondta Réz András, aki szerint a dolog logikája úgy fest, hogy a világgal nagy baj van, ezért ki kell belőle vonni mindazt, ami rossz.

Az író ezután hosszan beszél klímapolitikai kérdésekről, kifejti, hogy komoly gondjai vannak a zöldekkel, cinikusan említi például a klímaaktivisták figyelemfelkeltő akcióit, az elektromos autók és akkumulátorgyárak témáját is, majd beszél a hatalomgyár sajátosságairól is.

Veiszer Alinda ezen a ponton megemlíti, hogy Réz a könyvében tényként közölve, cinizmus nélkül tesz egyenlőségjelet a konteógyártók és a factchekkerek közé. Amikor erre a műsorvezető rákérdez, Réz András egyértelmű igennel válaszol.

„Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az, aki a tényeket ellenőrzi, az bármilyen módon is pártatlan, elfogulatlan és érdekmentesen teszi a munkáját” – mondta az író, majd példaként a koronavírus-járvány miatti lezárásokat hozza fel, amikor szerinte a tények sajátosan működtek, és az volt a tapasztalata, hogy a tényellenőrzéssel foglalkozók sem voltak teljesen függetlenek.

Veiszer Alinda szerint mivel a Covid témája sokat vitatott és érzelmileg átszőtt, ezért felhoz egy másik példát, azt, amikor egy államtitkár az átműtött óvodásokról beszél, és közben a Telex fact check cikkére hivatkozik, majd azt kérdezi az írótól, hogy szerinte ez nem hasznos-e.

Fotó: Veiszer Alinda műsora
Fotó: Veiszer Alinda műsora

„Nem. Azért nem, mert ugyanennek az általad megnevezett forrásnak például a Covid idején ugyanilyen nyitottnak kellett volna lennie, el kellett volna fogadnia, hogy sokféle forrás van, el kellett volna fogadnia, hogy a tudomány nem tévedhetetlen” – mondta Réz András, hozzátéve, hogy ő nem kér a tényellenőrző újságírókból.

Én magam vagyok a fact checkker, aki azt mondja, hogy ha minden hülyeséget beszopnék, az életem szétesne darabokra. Már elnézést, felnőtt emberpéldány vagyok, még iskolába is jártam, meg még jó tanáraim is voltak – és ez rohadt régen volt – valami olyasmit próbáltak belém verni, hogy legyenek kétségeim

– mondta, majd kifejtette, hogy ő azon dolgozik, hogy az emberek ne nyalják be a hülyeséget, hanem legyenek autonóm lények. Az író a műsorban hosszan kritizálja az összes fact checkert, többször visszakanyarodik a koronavírus világjárvány témaköréhez, az orosz-ukrán háborúról azt mondja, hogy minden kijelentés kétséges, de többször megerősíti, hogy egyenlőségjelet tesz a konteógyártók és a tényellenőrző újságírók közé.

A beszélgetésnek ezen a pontján éles vita alakul ki Veiszer Alinda és Réz András között, az író szerint ugyanis mindenki szolgál valamilyen érdeket, a riporter viszont ezzel nem ért egyet. Veiszer Alinda több tényellenőrző újságot is felsorol, például a Direkt36-ot, a Lakmuszt, a G7-et és az Átlátszót is, vitatkoznak a szabadságjogokról, az oknyomozó újságírásról és a politikai függetlenségről is.

Most ezt azért zárom le, mert nagyon összezördültünk és még egy csomó téma van

– mondta Veiszer Alinda, megpróbálva lezárni a vitát és filmes múltjáról kérdezni Réz Andrást, hogy megtudja, mennyire van most közel a filmes világhoz az író.

De a beszélgetésnek ezen a pontján újabb vita alakult ki a riporter és az író között: Veiszer Alinda produceri múltjáról kérdezi Réz András, de az író azt mondja, ő sosem volt producer. „Te most finoman egy kis mószercsomagot raktál össze, úgy, hogy nem vetted észre” – mondta Réz András, majd ismét visszatért a fact checking témaköréhez, és még hosszan vitatkoznak az író életrajzi állomásain.

„Te már egyszer engem ezzel a Magyar Televízióban fingattál, csak elfelejtetted!” – utalt egy korábbi Záróra adásra Réz András. Aztán a feszült hangulatú beszélgetés végére kiderül az is, hogy az író megsértődött-e Veiszer Alindára a korábbi interjú miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!