Meghalt Françoise Gilot francia festőművész, Picasso múzsája

2023. június 7. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Százegy évesen elhunyt Françoise Gilot francia festőművész, Pablo Picasso egykori élettársa – írja az MTI.

A tüdő- és szívproblémákkal küzdő festőnő évtizedek óta New Yorkban élt, a Mount Sinai West kórházban halt meg kedden – közölte a hírt Gilot lánya, Aurelia Engel.

Françoise Gilot párizsi műtermében 2004. március 22-én – Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP
Françoise Gilot párizsi műtermében 2004. március 22-én – Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP

Françoise Gilot 1921. november 26-án született Neuilly-sur-Seine-ben. Első litográfiáit a párizsi Atelier Mourlot-ban készítette, egyedüli nőként abban a műhelyben, amelyben a 20. század első felének nagy mesterei, köztük Picasso, Léger, Matisse, Miró, Chagall, Giacometti is dolgoztak.

Picassóval 1943-ban találkozott először, 1946-tól élt együtt a nála 40 évvel idősebb katalán festővel dél-franciaországi házukban. Picassótól, akivel tíz évig tartott a kapcsolata, két gyermeke született, Claude és Paloma. A festőpár útjai 1953-ban szétváltak, a köztudatban pedig Gilot lett „az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót”. Ez a következő évtizedben erősen rányomta a bélyegét életére és pályafutására is, Picasso ugyanis igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését.

Françoise Gilot és Pablo Picasso 1952-ben – Fotó: Roger Viollet / Getty Images
Françoise Gilot és Pablo Picasso 1952-ben – Fotó: Roger Viollet / Getty Images

Gilot azonban nem hagyott fel a munkával, az ötvenes években lassan kiérlelte saját festői stílusát, színpadi díszletet és jelmezeket is tervezett. A rajz és a papírmunkák is segítették őt abban, hogy amennyire lehetett, kivonja magát Picasso művészi hatása alól. A hatvanas évekre Gilot egyre inkább elengedte a szigorú vonalvezetést, formái lágyultak, líraibbá váltak. Ekkor készült egyik legnagyobb szabású műcsoportja, a Labirintus-sorozat is, amelyben az őt ért traumákat is igyekezett feldolgozni.

Idővel egyre fontosabbak lettek számára a színek is, Keleti város I-II. című képei Matisse színkezelésének hatását mutatják, ám közben a fekete és a fehér erős kontrasztjára építő tusrajzokat is alkotott az ekkorra az Egyesült Államokba költöző festő.

Bár sokáig csak „Picasso múzsájaként” tekintettek rá, munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby's egyik idei aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye.

Françoise Gilot kaliforniai műtermében 1982-ben – Fotó: PL Gould / Getty Images
Françoise Gilot kaliforniai műtermében 1982-ben – Fotó: PL Gould / Getty Images

Gilot műveiből több tárlatot is rendeztek a budapesti Várfok Galériában, amellyel a festőnő életre szóló barátja, Rozsda Endre (1913–1999) Párizsban élő magyar festőművész révén került kapcsolatba.

A festőművész műveiből 2021-ben nyílt legutóbb tárlat Budapesten, ebből az alkalomból hosszú cikkben foglalkoztunk életével és pályafutásával. Portrénkat itt tudja elolvasni.

Gilot több könyvet is írt, az „Életem Picassóval” című 1964-ben jelent meg, több nyelven, köztük magyarul is kiadták. Gilot munkásságát több magas kitüntetéssel, köztük a francia Becsületrenddel ismerték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!