Nem mutatják be a Pesti Színházban a magyar társadalom megosztottságáról szóló darabot

2023. június 6. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba drámaíró legújabb, Kalandfilm című darabját – számolt be erről a drámaíró a Facebook-oldalán.

A mai magyar társadalmi megosztottságról szóló darabot Kincses Réka rendezte volna, és a tervek szerint ősszel mutatták volna be a Vígszínház kamaraszínházaként működő Pesti Színházban. Székely állítása szerint a színházvezetés elolvasta a félig kész szövegét, ami után úgy döntöttek, mégsem tartják meg az előadást. A szöveg személyes történetek és improvizációk nyomán született, a próbákkal párhuzamosan íródott, és egyelőre a darab valamivel több mint fele készült el.

Székely hozzáteszi, hogy hivatalosan június 1-re kellett volna elkészülnie a teljes szövegnek, de a munkafolyamat sajátosságából adódóan nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre. Szerinte „normális esetben” ez nem lenne baj, mivel a bemutató csak négy hónap múlva lett volna.

„A színház vezetése most ezt a csúszást használja ki, és a színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt.

Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság

(…) Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az előadás nem akarta mélyíteni az árkokat. Sőt. Hogy szókimondó volt? Naná. Ilyen a stílusom. Azt hittem, pont ezért kértek fel engem. Jó volt egy rövid ideig elhinni, hogy egy ilyen bátor, szabad, szókimondó előadás megvalósulhat a mai Magyarországon, egy polgári színházban. Szeretettel fogok gondolni mindenkire, aki részt vett benne” – írta bejegyzésében Székely.

A Telex megkeresésére a Vígszínház azt írta, hogy az előadás az ő ötletük volt, az általuk meghatározott koncepció alapján kérték fel az alkotókat a darab megvalósítására. Közleményükben azt írták, hogy az előadás előkészületei márciusban kezdődtek el, amikor a Vígszínház által kiválasztott színészek egy workshop keretében, az alkotók jelenlétében, a darab koncepciójához kapcsolódó személyes történeteikkel dolgoztak.

„A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete.

Ezután folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a Vígszínház közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit. Ezek a kijavítási igények nem tudtak az egész szövegkönyvre vonatkozni, csak az első felvonásra.

A végleges, a Vígszínház által kért kijavítási igényeknek megfelelően átdolgozott szövegkönyv leadási határideje 2023. június 1-je volt. A színház a második próbaidőszak kezdetéig (2023. június 5-ig) nem kapott kijavított, teljes szövegkönyvet. A Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve.

Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást” – áll a színház közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!