Magas sarkú vagy Birkenstock, ez itt a kérdés – megérkezett a Barbie film előzetese

2023. május 26. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

A címbeli kérdés persze metaforikus, Greta Gerwig Barbie filmjének első előzetesében a való világ által kicsit megcibált külsejű Barbie (Kate McKinnon amerikai humorista megformálásban) a Mátrix kék és piros pirulái helyett egy rózsaszín magas sarkú és egy barna Birkenstock papuccsal a kezében teszi fel a mindent eldöntő kérdést a tökéletes álomvilágban lassan öntudatra ébredő Barbie-nak (Margot Robbie):

Ha a magas sarkút választja, marad a csilivili Barbie Landben, ha a papucsot, mehet a Való Világba.

Barbie a papucsot választja – különben nem lenne film.

Íme az előzetes:

A jelek szerint a filmben hiba csúszik a tökéletes Barbie-mátrixba, a Margot Robbie-féle Barbie először táncikálás közben bedobja a kérdést a többi Barbie-nak, hogy szoktak-e a halálra gondolni, aztán hideg víz jön a zuhanyból (amiből amúgy nem jön víz), kecses aláereszkedés helyett leesik a tetőről, aztán megtörténik a tragédia: a tökéletesen ívelt lábfeje egyszer csak megroggyan, és koppan egyet a sarka a műanyag Barbie-ház padlóján. Ez már szemmel láthatóan a többi Barbie-nak és a főszereplő Barbie-nak is sok, elindul hát válaszokat keresni. És a való világban köt ki, állandó kiegészítőjével, Kennel együtt.

Nem ez az első ízelítő, amit a júliusban mozikba kerülő filmből kaptunk. A teaserben a 2001: Űrodüsszeia ikonikus nyitójelenetét megidézve ereszkedik le a Földre óriás-Barbie az unalmas babákkal játszadozó földi kislányok legnagyobb bámulatára. A második, kicsit hosszabb teaserből már az is kiderült, hogy ebben a filmben tényleg minden rózsaszín lesz, és tényleg mindenkit Barbie-nak és Kennek fognak hívni.

A filmet Greta Gerwig rendezi, akinek a 2017-es Lady Bird című filmjét öt Oscar-díjra is jelölték. A forgatókönyvet a férjével, Noah Baumbach-kal, az Oscar-díjas Házassági történet alkotójával együtt írta. A producer pedig maga Margot Robbie, aki a film ötletével évekig házalt a Warner Bros. stúdiónál és a Barbie-gyártó Mattelnél, mire 2018-ban végre a valóságban is körvonalazódni kezdett a projekt.

Erről maga Robbie mesélt a Vogue-nak adott interjúban. Ebben többek között azt is elmesélte, hogy amikor először olvasta el Gerwig forgatókönyvét, azzal fordult a férjéhez (egyben társproduceréhez), hogy:

„Ez zseniális, milyen kár, hogy soha nem készülhet majd el”.

Nem lett igaza, a Mattel végül leokézta a szkriptet, júliusban érkezik a film, ami már a megjelenése előtt elég nagy hatást gyakorol például a divatra is: nem véletlen, hogy ez az év a barbiecore éve, a Telexen is írtunk róla bővebben.

Margot Robbie és Ryan Gosling mellett a filmben feltűnik Will Ferrel (aki a Mattel vezérigazgatóját fogja játszani), Emma Mackey (a Sex Educationből), Nicola Coughlan (a Bridgertonból), Issa Rea (aki Barbie-elnök lesz) és America Ferrera is, aki nem egy Barbie-t, hanem egy Gloria nevű hús-vér nőt fog alakítani.

A Vogue-nak adott interjúban egyébként Robbie azt is elmesélte, hogy a forgatás alatt mindennap apró Ken-ajándékokkal lepte meg Goslingot (a színész elmondása szerint ezek az ajándékok is erősítették benne, hogy Ken csak egy kiegészítő, és az egyetlen dolga, hogy Barbie oldalán jól érezze magát a strandon). Robbie arról, hogy Barbie átszexualizált baba, azt mondta az interjúban: mivel nincsenek nemi szervei, Barbie ha akarna, se tudna szexuális lény lenni – magától, tudatosan tehát soha nem szexi, csak mások vetítik rá a szexuális vágyaikat. „Ha felvesz egy miniszoknyát, azt nem azért teszi, hogy a fenekét mutogassa, hanem azért, mert jól érzi magát benne” – magyarázta.

Az mindenesetre már az előzetes alapján is biztos, hogy a film nem fukarkodik majd miniszoknyákkal, csillogó kezeslábasokkal és mindenféle neonszínű kiegészítőkkel sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!