Eltemették Török Ádámot, a Mini együttes alapító-frontemberét

2023. május 12. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken délután eltemették Török Ádámot, a magyar progresszív blues-rock egyik legfontosabb alakját, a Mini együttes vezetőjét az Óbudai temetőben – írja az MTI.

A 75 éves korában, április 18-án elhunyt zenésztől, énekestől több mint százan vettek végső búcsút. A búcsúztatáson zenész- és pályatársai közül jelen volt mások mellett Zalatnay Sarolta, Halper László, Horváth Charlie, Köves Miklós, Frenreisz Károly, Takáts Tamás, Németh Gábor és Bodnár Tibor.

Tizenkét esztendeje Emlékút a Ballada folyón című dalában azokat a neveket sorolta fel, akikkel az évtizedek során együtt zenélt, és akik már eltávoztak. „Most a szerző nevével bővült a hosszú sor...” – mondta ravatalánál munkatársa, Hegedűs István újságíró.

„Ha Londonban születik, világhírű zenész is lehetett volna belőle. A hetvenes években nem volt hajlandó bugyuta slágereket írni és elénekelni, akkor sem, ha emiatt sokáig nem kapott nagylemez-lehetőséget. Öt évtizeden át, egészen a 2021-es bezárásig hű volt a Bem rakparti klubhoz. Mindenki szerette, Gyugyónak becézték” – sorolta Mezei András, Török Ádám barátja.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Először magánúton tanult fuvolázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszak előkészítőjét végezte el. Bár a Mini eredetileg nélküle indult, csupán nagyon rövid ideig működtek így, és csak underground körökben voltak ismertek. Török hamar csatlakozott a zenekarhoz, ami onnantól kezdve jazzrockot kezdett el játszani. A zenész személye a kezdetektől annyira meghatározó volt, hogy az alapítók között szokás számontartani.

A Mini folyamatosan tagcseréken esett át az évek során, de Török Ádám és a jazzrock vonal állandósult egészen a ‘80-as évek elejéig, amikor feloszlottak. A ’80-as évek végén Török szólókarrierbe kezdett, több más zenekart is alapított, majd a rendszerváltás után több alkalommal is újra összeálltak a Minivel kisebb-nagyobb koncertekre. A Discogs szerint utolsó lemeze 2013-ban jelent meg szólóban, a Török Ádám & Minivel pedig 2008-ban Aphrodité címmel.

Török Ádám pályafutása alatt ötven nagylemezt, CD-t és DVD-t jelentetett meg, százharminc dalt írt. 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki.
(FOTÓ)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!