Meghalt Török Ádám, a Mini együttes alapító-frontembere

2023. április 18. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

75 éves korában elhunyt Török Ádám fuvolista, akit leginkább a Mini együttes miatt lehetett ismerni. A hírt fia jelentette be a Facebookon, és a Borsnak is megerősítették a zenész halálhírét. Török Dániel édesapja egyik dalszövegével búcsúzott:

A Bors megjegyzi, hogy Török Ádámnak nemrég sztrókja volt, de 2022-ben már a jubileumi nagykoncertjére készült.

Bár a Mini eredetileg Török Ádám nélkül indult, csupán nagyon rövid ideig működtek így, és csak underground körökben voltak ismertek. Török hamar csatlakozott a zenekarhoz, ami onnantól kezdve jazzrockot kezdett el játszani. A zenész személye a kezdetektől annyira meghatározó volt, hogy az alapítók között szokás számontartani.

A Mini folyamatosan tagcseréken esett át az évek során, de Török Ádám és a jazzrock vonal állandósult egészen a ‘80-as évek elejéig, amikor feloszlottak. A ’80-as évek végén Török szólókarrierbe kezdett, több más zenekart is alapított, majd a rendszerváltás után több alkalommal is újra összeálltak a Minivel kisebb-nagyobb koncertekre. A Discogs szerint utolsó lemeze 2013-ban jelent meg szólóban, a Török Ádám & Minivel pedig 2008-ban Aphrodité címmel.

2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2019-ben pedig megkapta a Máté Péter-díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!