Gyerek szemébe nem való: a médiahatóság a Disney+ korhatár-besorolásait kifogásolja

2023. április 27. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hét olyan filmet talált a médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak – közölte a hatóság csütörtökön.

Ezekből hatot a Disney+ szolgáltatója „16+” megjelöléssel tett elérhetővé, pedig a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak minősülnének, ha a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, olvasható az NMHH által küldött közleményben. Az alábbi filmekről van szó:

  • 28 héttel később (horror)
  • Aki bújt (horror)
  • Alien 4. – Feltámad a Halál (sci-fi)
  • Hitman – A bérgyilkos (akció)
  • Húsevő (horror)
  • Ragadozó 2. (sci-fi)

Az NMHH közleménye szerint ugyancsak helytelen, hogy a Sebezhetetlen című, Bruce Willis- és Samuel L. Jackson-főszerepléssel készült misztikus thriller (rendezője M. Night Shyamalan) a „12+” besorolással szerepelt a Disney+ kínálatában, miközben a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába kellene sorolni.

További problémákat vetett fel az NMHH közlése szerint, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól látható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felületén nem teljesült.

Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Az NMHH azt is közölte: a holland médiahatóság egy korábbi jelzésük nyomán intézkedett a Viasat 2 tévécsatornán január 3-án délelőtt sugárzott Szexvideó, illetve a Viasat 3 műsorán január 22-én kora délután sugárzott Boldog kempingezők miatt. Mivel a filmek közzététele nem felelt meg a magyar szabályoknak – egyik film sem lett volna közreadható este nyolc óra előtt –, a holland hatóság megrovásban részesítette a szolgáltatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!