Meghalt a világtörténelem legtragikusabb sorsú zenekarának utolsó alapító tagja

2023. március 6. – 05:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap, hetvenegy éves korában meghalt Gary Rossington, a Lynyrd Skynyrd utolsó életben maradt eredeti tagja. Halálának okát nem közölték, bár a gitáros az elmúlt évtizedekben, de különösen a 2010-es évek közepe óta küzdött egészségügyi problémákkal – írja a Billboard. A halála négy hónappal az együttes tervezett új turnéja előtt következett be, teszi hozzá a lap.

A zenekart a hivatalos közleményében azt írta: „A mai napon elvesztettük testvérünket, barátunkat, családtagunkat, dalszerzőnket és gitárosunkat, Gary Rossingtont. Gary most Skynyrd-testvéreivel és családjával a mennyországban van, és gyönyörűen játszik, mint mindig”.

A Billboard felidézi: egy nekik adott 2016-os interjúban Rossington azt mondta, hogy az egészségügyi küzdelmei ellenére úgy döntött, folytatja a zenélést; ahogy a mondás tartja: a színpadon hal meg. „Ez egyszerűen a véremben van, tudod? Én csak egy öreg gitáros vagyok (…) ha egyszer már van valami, amit magadnak köszönhetsz, akkor csinálnod kell tovább. Ha visszavonulsz, mi lesz a következő lépés?”

Az 1964-ben a floridai Jacksonville-ben The Noble Five néven alakult, 1970 óta – a hosszú hajú rockereket nem szerető gimnáziumi tornatanáruk miatt – előbb Leonard Skinnernek, majd Lynyrd Skynyrdnek hívott zenekar utolsó életben maradt alapító tagja volt Rossington.

A bandát többször emlegették a legtragikusabb sorsú zenekarnak is. 1977 októberében egy repülőbalesetben hárman veszítették életüket: Ronnie Van Zant, alapító énekes és dalszerző, Steve Gaines, a roadból lett gitáros és nővére, Cassie Gaines vokalista, a többiek pedig súlyosan megsérültek.

Ekkor abba is hagyták a közös zenélést, de 1987-ben újra összeálltak, és Ronnie Van Zant öccsével, Johhnyval koncerteztek tovább. Aztán 2001 júliusában egy jacksonville-i szállodai szobában holtan találták a 49 éves Leon Wilkeson basszusgitárost. A helyére Ean Evans került, aki 2009. május 8-án, 48 évesen rákbetegségben hunyt el. 2015. április 3-án Robert Burns dobos (szintén alapító tag) is meghalt, ő autóbalesetben hunyt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!