A főváros szerint fizetésképtelenné válhat az Újszínház, ha a kormány nem küld pénzt

2023. február 16. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Február végére fizetésképtelenné válhat a fővárosi Újszínház, mivel a kormány továbbra sem utalta át azt a pénzt, amit egy 2024-ig szóló megállapodás értelmében a fővárossal közös fenntartásban működő színháznak kellene biztosítania – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen.

„Miközben a főváros küzd, hogy talpon tartsa cégeit, folyton hátráltatja a kormányzat lassúsága” – mondta Kiss. Egy 2020-as a kormánnyal kötött színházi megállapodás értelmében Budapesten jelenleg vannak közös fenntartású színházak és főváros által fenntartott színházak. A közös fenntartású színházak azok, ahol a tulajdonos a főváros, de a működési finanszírozást a kormány biztosítja – ez a megállapodás 2024 végéig tart. Ilyen színház többek közt a Madách Színház, az Újszínház és a József Attila Színház is.

„Az Újszínház esetében baj van. Az Újszínház február végén eléri azt a pontot, hogy nem lesz pénz a számláján”

– mondta Kiss Ambrus. Ennek az az oka, hogy a kormány még nem utalta át a működési támogatást egyetlen közös fenntartású színháznak sem. Amennyiben ez a pénz nem érkezik meg, az Újszínház nem tud majd járulékot és béreket sem fizetni. A színház február végére mínusz 20 millió forintnál fog tartani, innentől pedig fizetésképtelen lesz az azt működtető nonprofit cég.

A főváros a megállapodás értelmében nem segítheti ki a színházat. Azonban Kiss Ambrus szerint a pénzhiány miatt ezt jelenleg akkor sem tudnák megtenni, ha szeretnék.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az utóbbi hetekben több fórumon is jelezték a kormány felé: probléma van, jelenleg maga a színház léte van veszélyben. Kiss hozzátette: megérti, hogy a kormánynak is finanszírozási problémai vannak, de kárt nem kellene okozni. A főváros bízik benne, hogy a következő néhány nap elég lesz arra, hogy a kormány rendezze a helyzetet. Kiderült az is, hogy a pénz a többi ilyen fenntartási rendszerben működő színházhoz sem érkezett meg. Azok viszont tartalékaikból és bevételeikből egyelőre működőképesek tudnak maradni.

Az Újszínházat jelenleg Dörner György vezeti, őt még 2021-ben nevezte ki újabb öt évre Kásler Miklós, akkori emberierőforrás-miniszter. Az igazgató kinevezéséről azért a miniszter dönt, mert a megállapodás értelmében a színház ügyvezetője feletti munkáltatói jogokat a minisztérium gyakorolja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!