Meghalt Schmidt Egon író, ornitológus

2023. január 31. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd hajnalban meghalt Schmidt Egon, közölte a családja. A Kossuth-díjas író és ornitológus 91 évet élt.

Generációk nőttek fel ismeretterjesztő könyvein és természettudományi lapokban megjelent írásain, vagy hallgatták a Magyar Rádió Oxigén című műsorában, ahogy a madárhangfelvételeket szenvedélyesen és humorral kommentál.

Schmidt elsősorban ornitológus volt, 1954-től az Fővárosi Állat- és Növénykertben dolgozott, majd a Magyar Madártani Intézet munkatársa lett, és a Madárgyűrűző Központot vezette. Leginkább ismeretterjesztő írásairól ismerték, de komoly szakmai cikkek szerzője is volt, a bagoly- és rigófélék elismert szaktekintélye volt.

Gyerekkorától vonzódott a madarakhoz, de származása miatt az állampárti időkben nem vezetett számára egyenes út az egyetemre, így sokáig autodidakta módon tanult. A zalai származású Schmidt egyik utolsó könyvében, önéletírásában a 2017-ben megjelent A talicskától a Kossuth-díjig-ban családja kitelepítéséről és viszontagságos helykereséséről is írt.

Schmidt főként madarakról írt könyveiben, novelláiban, de több kötetet szentelt kisemlősöknek, hüllőknek, egyéb otthon tartható hobbiállatoknak, vagy éppen az úgynevezett nem szeretem állatokat próbálta közelebb hozni az emberekhez.

Karrierje során több mint száz könyvet és 3500 cikket írt, publikált többek közt a Természetbúvár, az Élet és Tudomány, a Halászat, a Nimród, a Vadászlap kiadványokban is, míg a Magyar Rádióban 17 éven át futott műsora az Oxigénben. Írói, ismeretterjesztői munkásságát 2009-ben ismerték el Kossuth-díjjal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!