Két magyar animációs film is bekerült az idei Berlinale versenyprogramjába

2023. január 23. – 12:53

Két magyar animációs film is bekerült az idei Berlinale versenyprogramjába
Forrás: Nemzeti Filmintézet

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozták a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjait, a Nemzeti Filmintézet friss közleménye szerint pedig az egyik szekcióba beválogatták a magyar-szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt című animációs filmet is, így ennek világpremierje Berlinben lesz majd. Múlt héten a Szemem sarka című animációs rövidfilmről derült ki, hogy ott lesz a filmfesztiválon, vagyis a magyar animáció továbbra is sikeresnek tűnik nemzetközi szinten is.

A Műanyag égbolt egy sci-fi, nem mellesleg pedig Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A két főszereplőt Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia játsszák, de Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót is láthatjuk majd benne.

Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon, a karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével pedig a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában. A Műanyag égbolt az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, később pedig a Nemzeti Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is elnyerte.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót”

– nyilatkozták az alkotók.

A Szemem sarka, amely a filmfesztivál Generation 14+ programjában lesz majd látható, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült, és Erhardt Domonkos diplomamunkája. A rövidfilm azt a helyzetet mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy jelentőségteljes pillanatra keresztezi egymást. Ennek előzetesét ide kattintva lehet megnézni. A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában a filmhu cikke szerint legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!