Morcsányi Géza halála után vasárnap estig ingyenesen elérhető a Testről és lélekről a Filmión

2023. január 6. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Péntektől vasárnap estig ingyenes megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streamingoldalán a Morcsányi Géza főszereplésével készült Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott és Oscar-díjra jelölt film. A 2017-es drámát Enyedi Ildikó írta és rendezte. Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója élete 71. évében halt meg a napokban.

Enyedi Ildikó 2017-ben két évtized kihagyás után tért vissza a Testről és lélekről című alkotásával, amely „a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként Enyedi kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját.” Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről női főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták.

Morcsányi a Könyves Magazinnak nyilatkozva később azt mondta, sosem vágyott rá, hogy szerepeljen. „(…) amikor Ildikó megkeresett, arról kezdtem beszélni neki, hogy bármennyire is büszke vagyok a szerzőinkre, bármennyire is határtalanul boldog vagyok a könyveik sikerétől, egy-egy jól sikerült felolvasástól, nyomasztanak már azok a fellépések, amelyeket a kiadó igazgatójaként abszolválnom kell, és igyekszem minden ilyen alkalommal a kollégáimat előtérbe tolni. Meg is ijedt, hogy ezek után talán nemet mondok, én azonban épp fordítva okoskodtam. Gondoltam, a forgatás nem fellépés, nincs közönség, amikor meg majd lesz, ott már nekem nem kell ott lennem. (…) Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!