Meghalt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, a Magvető Kiadó korábbi igazgatója

2023. január 4. – 22:47

Meghalt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, a Magvető Kiadó korábbi igazgatója
Morcsányi Géza dramaturg, műfordító a Testről és lélekről című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 10-én – Fotó: Guillaume Horcajuelo / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenéves korában meghalt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó korábbi igazgatója. A hírt a kiadó Facebook-oldalán közölték szerda este.

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. A Teleki Blanka Gimnáziumban, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. 1977 és 1988 között a budapesti Radnóti Miklós Színházban és több vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházban dolgozott dramaturgként.

Később az Interpress Magazin szerkesztője, majd az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. 1995-ben került a Magvető élére, és húsz évig vezette a kiadót, amely ez idő alatt az ország vezető szépirodalmi kiadója lett. Több mint nyolcszáz könyv jelent meg a húsz év alatt: sorra adták ki mások mellett Esterházy Péter, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál műveit.

Morcsányi műfordítóként többek közt Bulgakov, Csehov, Gorkij, Gogol és Ljudmila Ulickaja műveit ültette magyarra. Legutóbb A szerelemről és más történetek címmel tavaly jelent meg a válogatásában és fordításában egy Csehov-kötet.

A szélesebb közönség Morcsányi nevét onnan ismerheti, hogy főszerepet játszott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében Borbély Alexandrával. A film a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjat nyert, 2018-ban pedig az Oscar-díj öt legjobb idegen nyelvű filmje közé került.

1999-ben Jászai Mari-díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Morcsányit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!