Megduplázták a Tatárjárásról szóló film állami támogatását

2023. január 4. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban megítélt 1,268 milliárd forint után, decemberben további 1,238 milliárd forintot ítélt meg a Nemzeti Filmintézet Soós Péter 1242 – a Nyugat kapujában című történelmi nagyjátékfilmjének gyártására.

A Tatárjárás történetét feldolgozó film összköltségvetése így a nemzetközi partnerek hozzájárulását és az adókedvezményt is figyelembe véve elérte a 10 millió dollárt, vagyis 3,7 milliárd forintot, és a valaha gyártott öt legdrágább magyar film egyike lehet.

Sipos Kornél, a magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban készülő film producere film.hu megkeresésére azzal magyarázta a megugró gyártási költségeket, hogy 2021 végén adták be a pályázatot a Filmintézethez, de csak 2022 augusztusában írták alá a szerződést, és novemberben kezdtek forgatni.

Időközben kitört az orosz-ukrán háború, jelentősen emelkedtek az energiaárak, megszűnt a KATA adózási forma, és jelentősen romlott a forint az euróhoz és a dollárhoz képest. Márpedig a film nemzetközi sztárjai, Eric Roberts, Ray Stevenson és Michael Ironside dollárban kapják a fizetésüket, így a producer szerint nem volt más választás, mint pótköltségvetést benyújtani az NFI-nek.

A Telex korábban részletesen foglalkozott az 1242 – a Nyugat kapujában című filmmel, amelynek egyik fontos szerepére kezdetben Kevin Spacey-t szánták, ám az amerikai színész szexuális zaklatási ügye miatt végül visszalépett. A rendező, Soós Péter munkáját főként tévésorozatokból lehet ismerni, a Hacktion: Újratöltve, a Tűzvonalban, illetve a Jóban Rosszban sorozatokban is rendezett epizódokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!