Szexuális bántalmazásért perlik a Paramountot az 1968-as Rómeó és Júlia színészei

2023. január 4. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Rómeó és Júlia 1968-as változatának két sztárja több mint 500 millió dolláros pert indított a film egyik meztelen jelenete miatt, amelyben tinédzserként szerepeltek.

Perelnek a Rómeó és Júlia sztárjai az 1968-ban készült film meztelen jelenete miatt, amelyben tinédzserként szerepeltek. A színészek azt állítják, hogy Franco Zeffirelli rendező elhitette velük, hogy „nincs más választásuk, mint meztelenül játszani”, amelynek eredményeként „évtizedek óta tartó érzelmi károsodással és mentális kínokkal” élnek. Az akkor 15 és most 71 éves brit színésznő, Olivia Hussey és az akkor 16, most 72 éves Leonard Whiting a Paramount Pictures ellen indított pert szexuális bántalmazásra, szexuális zaklatásra és csalásra hivatkozva.

A film nagy sikert aratott, négy Oscar-díjra jelölték, de a hálószobai jelenet már akkoriban vitákat gerjesztett. Az egyik jelenetben a nézők Whiting fenekét és Hussey csupasz mellét láthatják.

Jogi képviselőjük szerint a 2019-ben elhunyt Franco Zeffirelli eleinte azzal hitegette a két gyerekszínészt, hogy bőrszínű fehérneműt fognak viselni a hálószobai jelenetben, amelyet a forgatás utolsó napjaiban rögzítettek. Ám a forgatás reggelén Zeffirelli közölte a párossal, hogy csak testsminket fognak viselni magukon, miközben biztosította őket róla, hogy a kamerát úgy helyezik el, hogy az intim testrészeik ne látszódjanak – állítják a színészek. Végül mégis meztelenül filmezték őket a tudtuk nélkül, megsértve a méltóság védelmében és a gyermekek kizsákmányolása ellen hozott kaliforniai és szövetségi törvényeket – írja a Sky News.

A színészek azt mondják, hogy Zeffirelli közölte velük, hogy meztelenül kell játszaniuk, „különben nem fog sikerülni a film”, a karrierjük pedig megbicsaklik. Ezek után úgy gondolták, hogy tényleg nem volt más választásuk, mint hogy az utasítást követve meztelenül, testsminkben játszanak.

A Varietynek adott 2018-as interjújában Hussey még megvédte a meztelen jelenetet. „Az én korosztályomban még senki sem csinált ilyet” – mondta, hozzátéve, hogy Zeffirelli ízlésesen forgatta le a jelenetet. Azt is mondta, hogy a jelenetre szükség volt a filmben.

A Fox Newsnak adott másik, 2018-as interjújában azt állította, hogy a jelenet „tabu” volt Amerikában, de a meztelenkedés az európai filmekben már akkor is gyakori volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!