Ismét áll a bál a legrangosabb francia filmes díjátadó körül, miután a díj egyik esélyeséről kiderült, hogy nemi erőszakkal vádolják

2023. január 3. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

A César-díj, Franciaország legrangosabb filmes díjátadója (amit a francia Oscarként szoktak emlegetni) bejelentette, hogy mindenkit, aki ellen szexuális visszaélések vádja miatt nyomoz a rendőrség, kizárnak a jövő hónapban tartandó ceremóniáról - írja a Guardian. A döntés azután született, hogy kiderült, az egyik potenciális jelölt ellen két nemi erőszak és egy erőszakos bűncselekmény vádja miatt is nyomoznak.

A César-díj legutóbbi botránya az volt, amikor 2020-ban Roman Polanski – aki 1977-ben az Egyesült Államokban leitatott, bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves kislányt – kapta meg a legjobb rendezőnek járó díjat. Polanskit azóta is körözik az Egyesült Államokban. A filmrendezőt a botrány hatására végül kizárta a francia filmakadémia.

A César-díjat is odaítélő testület idén azért került kellemetlen helyzetbe, mert a február 25-i díjátadó előtt kiderült, hogy a Les Amandiers (Örökké fiatalok) című filmben játszott szerepéért a díj egyik legnagyobb esélyesének tartott feltörekvő sztárt, Sofiane Bennacert két nemi erőszak elkövetésével is vádolják.

Bennacer novemberben került le a potenciális jelöltek listájáról, miután újabb vádak kerültek felszínre ellene a médiában, most már az is biztossá vált, hogy egyáltalán nem vehet majd részt a díjátadón.

A 25 éves színész tagadja a vádakat, és a film rendezője is kiállt mellette: Valeria Bruni-Tedeschi a média „lincselésének” nevezte a Bennacer elleni vádakat, és elmondta, tudott róluk, amikor kiválasztotta a színészt a szerepre, de nem érdekelte.

„A producereim figyelmeztettek, de azt mondtam nekik, hogy ezek a pletykák nem fognak megállítani, mert nem tudom elképzelni nélküle ezt a filmet” – írta az Instagramon.

A rendező híres nővére, Carla Bruni énekesnő, korábbi francia First Lady (Nicolas Sarkozy felesége), szintén kiált mellette, szerinte a Bennacer-val szembeni bánásmód aláássa az ártatlanság vélelmét, ami a „demokráciánk egyik alapja”.

A Les Amandiers szereplőgárdája a 2022-es Cannes-i filmfesztiválon, középen film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi és Sofiane Bennacer – Fotó: Valery Hache / AFP
A Les Amandiers szereplőgárdája a 2022-es Cannes-i filmfesztiválon, középen film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi és Sofiane Bennacer – Fotó: Valery Hache / AFP

Az akadémia január elején közleményben tudatta, hogy mindenkit, akire „erőszakos, különösen (szexuális vagy) szexista természetű” cselekmények miatt börtönbüntetés várhat, kizárnak a következő ceremóniáról.

„Úgy döntöttünk, hogy nem adunk teret azoknak az embereknek, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekmények miatt kérdőre vonhatott” – közölték, hozzátéve, hogy a lépésre „az áldozatok iránti tiszteletből” került sor, még akkor is, ha csak „feltételezett” áldozatokról van szó.

Az akadémia közölte azt is, vitatják, hogy a szexuális visszaéléssel megvádolt, vagy azok miatt elítélt személyeket végérvényesen eltiltsák-e a jövőbeni jelölésektől és díjaktól. Döntés a következő hetekben várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!