Kizárták Roman Polanskit a francia filmakadémiából

2020. november 12. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárta Roman Polanski filmrendezőt tagjai közül a francia filmakadémia új vezetése, írja az MTI. A kedden meghozott határozat értelmében Polanski és a bizottság még további 17 történelmi tagja nem vehet részt a döntéshozatalban, akik eddig elismeréseik alapján automatikusan helyet kaptak a közgyűlésben.

A szeptember végén megválasztott új igazgatóság célul tűzte ki a belterjesség és a szexizmus felszámolását a testületben. A 164 tagú új közgyűlésben 82 nő és 82 férfi foglal helyet, élén egy női és férfi elnök.

A 18 történelmi tag kizárásáról szóló módosítást 134 szavazattal fogadta el a közgyűlés, azonnali hatállyal. A vezetőség közleménye szerint a múlt öröksége a történelmi tagok befolyása miatt az egyik legsötétebb árnyék volt a César-díjat odaítélő testületen.

A nemi erőszakkal vádolt Roman Polanski jelenlétét évek óta kifogásolták feminista szervezetek. A filmakadémia előző vezetősége február közepén mondott le, miután legígéretesebb színészek César-díjára jelöltek vacsoráján kiderült, hogy az akadémia minden magyarázat nélkül visszautasított több olyan vendéget, akiket a fiatal színészek választottak pártfogójuknak. A február végi díjkiosztón végig feszült hangulat uralkodott, feminista szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy Roman Polanski „Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy” című filmje kapta a legtöbb jelölést, majd három Césart el is nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést.

Roman Polanski 1977-ben leitatott, bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves kislányt. Később elmenekült az Egyesült Államokból, ahol azóta is körözik. Két éve az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia már kizárta tagjai közül.