Varga Livius: 18 éves koromban becsiccsentettem, és 30 évig csak ráittam

2022. december 24. – 07:16

Varga Livius: 18 éves koromban becsiccsentettem, és 30 évig csak ráittam
Varga Livius és Veiszer Alinda – Fotó: Veiszer Alinda produkciója

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten Varga Livius zenész, korábbi tévés műsorvezető és pszichológus volt Veiszer Alinda műsorának vendége. Jógáról, függőségekről, alkoholról és a Quimbyről is beszélt az egy órás videóban, amit havidíjas támogatásért cserében itt lehet megnézni.)

A Kutya Vacsorája nevű zenekara új lemez kiadására készül. A leendő album a Samsara címet kapta, ez „földi létet, létforgatagot” jelent. Varga egyébként nem kapott vallásos nevelést, neki a tudomány volt a mindene. De elkezdett érdeklődni a vallások és a vallásfilozófiák iránt. Mindegyikben „billegett” valami, ami „nem fért bele” a felvilágosult gondolkodásba. De a keleti filozófiákban megtalálta, amit keresett. Ma már „a jóga útját járom” – mondta. Ez szól a cselekvés, az elme, a beszéd megtisztításáról, szól légzésről, testhelyzetekről, és próbálkozik a meditációval is.

Abban is tud segíteni a jóga, hogy kevesebb neurotikus, zavart, depressziós gondolatunk legyen. A vágyai korábban „elképesztő mélységekbe” vitték el, ezt ki kellett tisztogatni. Például a „mulatozás” jót tett neki, érzékeny volt a társadalom furcsaságaira. De egy idő után már szükség lett a „kötelezettségekre”. Sokan úgy jutnak el ide, hogy padlóra kerülnek, de nála nem így volt, csak egyszerűen elkezdett érdeklődni a téma iránt.

Varga tagja a Quimby zenekarnak, ami sokszor gyűjt jótékonysági célokra, például drogproblémákkal küzdőket segítő szervezetet is támogattak már. Nem véletlenül, nekik is voltak gondjaik ilyesmivel, és nemcsak a frontember Kiss Tibinek, hanem neki is. „Engem nem úgy ismertek, mint aki szomjas”. Magyarországon sajnos szerves része az életünknek az alkohol. „18 éves koromban becsiccsentettem, és 30 évig csak ráittam” – mondta.

Odáig nem jutott el, hogy remegjen a keze, de szinte minden nap ivott. Az első, tíznapos „böjtbe” majdnem belehalt. De már „nincs kedve inni”, több örömet lel abban az útban, amin jár. „Kifogyott a patronja a mulatozásnak.” A jóga mellett a felesége is segített a változásban, nagyobb volt a vonzereje a családos létnek. De volt olyan korszaka, amikor azt mondták róla, hogy „a Liviusnak már vége”. A kreativitás szerinte „állandó dolog”, nem vetette vissza ebben a józanság.

Varga Livius – Fotó: Veiszer Alinda produkciója
Varga Livius – Fotó: Veiszer Alinda produkciója

Kevesen tudják róla, hogy elvégezte a pszichológia szakot, már egy ideje ebben is dolgozik. Csapatépítő tréningeket is tartott, de egyéni coachingot és életvezetési tanácsadást is vállal. Szerinte 50 fölött komoly tapasztalata van a vágyakról, frusztrációkról. Kifejezetten nem specializálódott függőkre, de úgy látja, „Magyarországon nem tudsz semmivel foglalkozni úgy, hogy ne találkozz függőkkel.”

A Quimby most „terméskorlátozást” vezetett be, amit az öreg, jól működő szőlőtőkéknél szoktak, hogy a lehető legzamatosabbak legyenek. Ezt azt jelenti, hogy évi tíz koncertet adnak, és nem többet. De sokat próbálnak együtt, közös elvonulásuk is lesz.

A műsor további részében beszélt a gyerekkoráról és arról, miért nem hisz a radikalizmusban. Szóba kerül a tévés karrierje is, nagyon szerette például a – tényleg zseniális – Abszolút című portréműsort, amit akkor adott fel, amikor újraindult a Quimby.

Beszélt továbbá arról is, gyerekkorában mi volt az elképzelése arról, mit fog csinálni 50 éves korában, és azt is elmondta, most hogy képzeli el milyen lesz majd 60 évesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!