Mégsem számít jogvédett tartalomnak Amerikában egy mesterséges intelligenciával létrehozott képregény

2022. december 21. – 06:27

Másolás

Vágólapra másolva

Precedensértékű ítéletet hozott az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala (USCO), miután visszavonták a korábbi döntésüket egy mesterséges intelligencia által gyártott képregénnyel kapcsolatban, írja a CBR. Az indoklás szerint csak olyan alkotásoknak jár a szerzői jogi védettség, amelyeket emberek hoztak létre. Az ítélet komoly hatással lehet az egész iparágra, hiszen egyre elterjedtebb a mesterséges intelligencia használata a művészeti ágakban.

Kris Kashtanova a Midjourney nevű mesterséges intelligenciával készítette el a Zarya of the Dawn címet kapó képregényét, és a jogvédettséggel éppen azt akarta elérni, hogy bebizonyítsa, mesterséges intelligenciát használva is jár a szerzői jog az alkotóknak. Azért volt meglepő, hogy Kashtanova először kapott jogvédettséget a képregényére, mert 2022-ben hasonlóval próbálkozott egy festő is, de nem kapta meg, ezért beperelte az USCO-t. Az USCO azzal érvelt a jogvédettség visszavonása mellett, hogy csak utólag értesültek arról, hogy a képregényhez a Midjourney-t használták. Az eset azért is nagyon érdekes a jövőre nézve, mert ha a mesterséges intelligencia használata nem kap szerzői jogi védettséget, akkor az alkotók munkái szabadon másolhatók, ellophatók és újrahasznosíthatók lesznek, így elesnek a bevételük nagy részétől.

A Midjourney egy olyan mesterséges intelligencia, amivel szinte bárki nagyon könnyen egészen látványos képeket tud készíteni mindössze egyszerű parancsok betáplálásával. A rendszer emberi alkotók munkái, művészi stílusa és más paraméterek alapján generál képeket, méghozzá egészen elképesztő színvonalon. A művészek viszont egyre kritikusabbak a technológiával, hiszen félő, hogy a gépek így elveszik a munkájukat, ráadásul a mesterséges intelligencia jogvédett alkotásokat használ alapként a képgeneráláshoz, amelyhez a Midjourney kritikusai szerint a cég nem kért engedélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!