Reagált Vidnyánszky Attila arra, hogy az SZFE hallgatói elhatárolódtak tőle

2022. november 21. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az Origónak küldte el nyílt válaszlevelét az SZFE hallgatóinak állásfoglalására Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az SZFE hallgatói a vasárnap kiküldött levelükben elutasították a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését, és hozzátették, hogy tanáraikkal szakmai munkát végeznek az órákon ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.

A levél azért született meg, mert Vidnyánszky kedden arról beszélt a Belvárosi Polgári Szalonban, hogy ő pontosan látta már, hogy az SZFE a liberálisok központi utánpótlásképző bázisa volt. Szerinte ehhez elég szerint megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban.

„A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.”

Az Origóban megjelent levél szerint az általa elmondottakat a sajtó kiragadta szövegkörnyezetéből, de így is vállalja a mondandója lényegét. Kifejtette, hogy örül a nyílt levélnek, hiszen az, hogy ez „egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”.

Vidnyánszky ugyanakkor feltette a kérdést, hogy „vajon korábban miért nem voltak hasonlóan markáns tiltakozások”, és szerinte ez azért van, mert

„a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak. Mindkét lehetőség rémisztő.”

A kuratóriumi elnök szerint a modellváltás célja az, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek.

„Hogy ne kelljen igazodniuk a hallgatóknak semmilyen vélt elváráshoz, hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen. Ez Magyarországon valóban áthangolást igényel, mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket.”

Példának az általa vezetett Nemzeti Színházat hozta fel, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen. Üdvözli a diákok kiállását, és azt javasolja nekik, hogy ne engedjenek a különböző politikai szándékú manipulációknak, hanem mindig lelkiismeretük szerint döntsenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!