Nyílt levélben határolódtak el az SZFE hallgatói a diákok áthangolásáról beszélő Vidnyánszky Attilától

2022. november 20. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 86 hallgatója nyílt levélben határolódott el Vidnyánszky Attila pár napja tett kijelentéseitől – írja a Színház Online.

Az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kedden arról beszélt a Belvárosi Polgári Szalonban, hogy ő pontosan látta már, hogy az SZFE a liberálisok központi utánpótlásképző bázisa volt. Ehhez elég szerint megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban.

„A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.”

Az SZFE hallgatói a vasárnap kiküldött levelükben elutasították a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését. „Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak fokozzák a feszültséget, ami a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években” – írják, hozzátéve, hogy tanáraikkal szakmai munkát végeznek az órákon ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során”.

Azt üzenik a hallgatók, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottak maguknak. „Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni. Kíváncsiak vagyunk a világra, alkotni, tanulni, fejlődni szeretnénk, ezért éltünk egy lehetőséggel, amiből Magyarországon nincs sok”.

A beskatulyázás, a széthúzás és az elzárkózás helyett az összetartást szeretnék erősíteni, ezért arra ösztönöznek minden magyar művészeti közösséget és iskolát, hogy „vállalják a párbeszédet velünk és egymással”.

„Ha hagyjuk, hogy a szélsőséges megnyilvánulások (legyen szó bármelyik oldalról) összeugrasszanak, egymás ellen fordítsanak minket, az nemcsak nekünk, hanem a szakma jövőjének is sokat árt”

– fogalmaznak a levélben, és azzal zárják, hogy az árkok szélesítése helyett betemetni szeretnék azokat.

A kormány 2020 nyarán mindenfajta párbeszéd nélkül döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába adja a 155 éves, eddig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett, az alapítványba az egyetem egyetlen jelöltet sem delegálhatott, bekerültek viszont olajipari szakemberek, üzletemberek, majd oktató lett például az egyetemükért kiálló hallgatókat alázó Hír Tv-s műsorvezető.

A hallgatók és oktatók nagy része tiltakozásba kezdett, hetekre elfoglalták az egyetemet, és több tüntetés is volt, majd többen otthagyták az intézményt, és megalapították a Freeszfe Egyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!