Meghalt Keith Levene, a The Clash és a Public Image Ltd alapító gitárosa

2022. november 12. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

Közeli barátja, az író Adam Hammond tájékoztatása szerint pénteken, 65 évesen meghalt Keith Levene gitáros, aki a The Clashnek és a Public Image Ltd-nek is alapító tagja volt, és több szólólemezt is kiadott. Hammond elmondása szerint Leven két éve májrákkal küzdött, de a halála így is váratlanul jött – írja a BBC.

Levene viszonylag korán bekerült a brit zenei körforgásba, a progrock korai rajongójaként 15 évesen már a Yes roadjaként dolgozott a zenekar 1972-es turnéján, négy évvel később pedig a The Clash (és a lényegében csak papíron létező The Flowers of Romance-t) alapító gitárosa lett. Levene persze a Clashnek nem lett meghatározó alakja, még azelőtt ott hagyta a zenekart, hogy berobbantak, vagy egyáltalán elkezdtek volna dalokat felvenni, de a zenekar első lemezén szereplő What's My Name-nek még társszerzője volt.

A Sex Pistols feloszlása után aztán a zenekar énekesével, Johnny Rottennel közösen megalapította a Public Image Ltd-t, és a zenekar első három lemezéből tevékenyen ki is vette a részét, 1983-ban azonban innen is kilépett. Hammond elmondta, Levene és ő nemrég fejeztek be egy, a Public Image Ltd sztoriját feldolgozó könyvet, a gitáros pedig jelenleg éppen olyan számokon dolgozott, amelyek ezt egészítették volna ki.

Levene halálára több volt zenésztársa is reagált, a Public Image Ltd egykori dobosa, Martin Atkins, és a zenekar egykori basszusgitárosa, Jah Wobble is megemlékeztek róla, az Oasis egykori basszusgitárosa, Andy Bell pedig azzal búcsúzott tőle, hogy a gitárja úgy szólt, mintha valaki egy magas nyomású mosóval lőtt volna őrölt gyémántokat az emberre (de jó értelemben).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!