Mégsem lesznek deepfake Bruce Willis-filmek, a színész cáfolja, hogy eladta volna az arcának felhasználási jogait

2022. október 2. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken adtunk hírt a brit Telegraph nyomán arról, hogy az afáziával küzdő Bruce Willis eladta az arcképének felhasználási jogait egy cégnek, amely így deepfake-technológia segítségével virtuális, beszélni tudó Bruce Willist tud a mozivászonra varázsolni majd.

Csakhogy Willis szóvivője szerint ez nem igaz,

számol be róla a BBC. A lap szerint a szóvivő azt nyilatkozta, hogy a színész nem kötött partnerséget, sem egyezséget az orosz Deepcake nevű céggel. Sőt, a Deepcake is azt állítja, hogy kizárólag Willisnél vannak az arcának a felhasználási jogai, a cég is azon az állásponton van, hogy jogok adásvételéről szóló hír pontatlan.

Ami jelen állás szerint biztos: egy deepfake-Willis szerepelt a Megafon nevű orosz telekomcég reklámjában tavaly. A technológiát a Deepcake adta, és a cég szerint a reklám elkészítésénél „szorosan együttműködtek Willis csapatával”. A konkrét reklámhoz, a digitális hasonmás elkészítéséhez Willis beleegyezését és egy csomó nyersanyagot adott, közölte a cég. Azt is közölték, hogy a reklámhoz a Die Hard és az Ötödik elem tartalmával készült fel a program.

De ettől függetlenül Willisnek nincsen szerződése vagy együttműködése a Deepcake-kel, hangsúlyozta most a színész ügynöke.

A deepfake egy olyan digitális technika, amellyel (mozgó)képeken szereplő személy arcképét és/vagy hangját élethűen másvalakiére lehet cserélni.

A 67 éves színész március végén jelentette be, hogy felhagy a színészkedéssel, mert az afázia nevű, agybetegséggel összefüggő nyelvi zavar ezt lehetetlenné teszi, a deepfake technológiával viszont még továbbra is a képernyőn tud majd maradni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!