Meghalt Pharoah Sanders legendás szaxofonos

2022. szeptember 25. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Pharoah Sanders amerikai szaxofonos, a spirituális jazz mozgalom kulcsfigurája – írja a Pitchfork.

Halálát a Luaka Bop lemezkiadó jelentette be szombaton az Instagramon. „Békésen halt meg szerető családjával és barátaival körülvéve Los Angelesben” – írták.

Farrell Sanders néven született 1940. október 13-án az Arkansas állambeli Little Rockban. Gyerekként a templomban klarinéton és dobon kísérte az énekkart, középiskolás korában váltott a tenorszaxofonra. 1959-ben Oaklandbe költözött, ahol rövid ideig zenét tanult az Oakland Junior College-ban, majd New York-ba költözött, ahol Sun Ra jazz-zongorista-zeneszerzővel közösen lépett fel. Ő tanácsolta neki, hogy vegye fel a Pharoah művésznevet.

1964-ben debütált szólóban a Pharoah's First című lemezzel. Az 1960-as évek közepétől rendszeresen együtt lépett fel John Coltrane-nel, akivel az Ascension és a Meditations című lemezeket is közösen készítették.

„Nem tudtam rájönni, miért akarja, hogy vele játsszak, mert akkoriban nem éreztem, hogy készen állnék arra, hogy John Coltrane-nel játsszak” – emlékezett vissza Sanders egy korábbi interjúban. „A közelében lenni majdnem olyan volt, mint: ‘Nos, mit akarsz, mit tegyek? Nem tudom, mit kellene tennem.’ Amire mindig azt mondta nekem: 'Játssz'. Én ezt tettem.”

Sanders és Coltrane zenéje nagyban befolyásolta a jazz irányvonalát az 1970-es és '80-as években. Sanders a túlfúvásos és többszólamú technikájáról vált ismertté, a szintén szaxofonista Ornette Coleman szerint „valószínűleg a világ legjobb tenorjátékosa” volt. Zenéjét sokan spirituális jazznak tartják, mivel olyan vallási fogalmakból inspirálódott, mint a karma vagy a tawhid. Sun Ra és John Coltrane mellett olyan kiemelkedő jazz-zenészekkel dolgozott együtt, mint Don Cherry, Ornette Coleman és Alice Coltrane.

Sanders több mint 30 lemezt adott ki élete során, különleges stílusával beírta magát a zenetörténelembe és a spirituális jazz meghatározó alakjává vált.

Legutóbbi albuma, a Promises, amit a Floating Points elektronikus zenei producerrel és a London Symphony Orchestrával közösen készített, 2021-ben jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!