Váratlanul felbukkant Brad Pitt élete első szoborkiállításán

2022. szeptember 20. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brad Pitt egy finnországi tóparti művészeti múzeumban mutatta be először szobrait a nyilvánosságnak a hétvégén. Ez az első alkalom, hogy a „nagyrészt autodidakta” amerikai színész a nagyközösség elé tárja szobrait – közölte a Sara Hildén Művészeti Múzeum, amely Finnország harmadik legnagyobb városában, Tamperében található.

Thomas Houseago brit művész nagyobb kiállításának részeként mutatták be az 58 éves Brad Pitt szobrait a szombati megnyitón, és itt debütált Nick Cave ausztrál zenész kerámiasorozata is – írja a Guardian. „Nicknek és nekem ez egy teljesen új világ, melyben ez az első megjelenésünk. Egyszerűen jó érzés” – mondta Pitt a Yle nevű finn adónak.

Nick Cave, Thomas Houseago és Brad Pitt 2022. szeptember 17-én a finnországi Tamperében megnyílt kiállításukon – Fotó: Jussi Koivunen / Sara Hilden Art Museum / AFP
Nick Cave, Thomas Houseago és Brad Pitt 2022. szeptember 17-én a finnországi Tamperében megnyílt kiállításukon – Fotó: Jussi Koivunen / Sara Hilden Art Museum / AFP

A kiállításon Pitt kilenc munkája látható, köztük egy öntött gipszpanel, amely „egy lövöldözést” ábrázol, és egy ház alakú szilikonszobor-sorozat, ahol a kiállított művek mindegyikét eltérő kaliberű lövedékekkel lőtték át.

A színész a megnyitón arról beszélt, hogy az egész egy önreflexió számára: „Hogy hol tévedtem a kapcsolataimban, hol léptem félre, hol vagyok bűnrészes.” Beszédéből az is kiderül, hogy a műveket „radikális önleltár” hívta életre, brutálisan őszintén viszonyul magához, és számba veszi azokat, akiket esetleg megbántott és az olyan helyzeteket is, amikor tévedett.

A színész a hírek szerint azután kezdett kerámiázni, hogy elvált Angelina Jolie-tól, és 2017-ben esetenként 15 órákat is eltöltött Houseago Los Angeles-i műhelyében. A kerámiára nem művészetként tekint, hanem egyfajta magányos „nagyon csendes, nagyon tapintható sportféleségként”.

Pitt jelenléte már csak azért is meglepte a finneket, mert nem jelentették be előre, hogy részt vesz majd a kiállításon.

Nick Cave ausztrál rockzenész a Caulfield Institute of Technologyban tanult festészetet, még mielőtt zenélni kezdett volna. A tárlatra 17 kézzel festett kerámiafigurával érkezett, amelyek „az ördög életét mutatják be 17 állomáson”, és amelyek a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti gyűjteményére reflektálnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!