Kolodko Mihály: A magyar humornak kell műemléket állítani

2022. szeptember 14. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolodko Mihály szobrászművész korábban nem mutatta meg műhelyét, ahol országszerte ismert miniatűr alkotásait készíti, a Deutsche Welle stábjával azonban kivételt tett. Videó.

Nem szereti, ha miniszobroknak nevezik a műveit, ő mini emlékműveknek tekinti őket – többek között erről beszél Kolodko Mihály szobrászművész a Deutsche Welle videójában. A művészt a Budapest közterületein elrejtett apró alkotásairól ismerte meg a város, majd az egész ország. Bár szakmai berkekben megoszlanak a vélemények a művész munkáiról (Pólya Zsombor képzőművész például bedobozolta Kolodko Dunakorzón felállított, Roskovics Ignác festőt ábrázoló szobrát), az emberek többsége azonban szereti a város pontjain elhelyezett apró alkotásokat, és a turisták is rendszeresen fotózkodnak velük.

Kolodko szobrairól korábban a Telexen is írtunk. Helyezett már el Ferenc Józsefet ábrázoló szobrot a Szabadság hídon, felhúzható kisautót idéző miniatűr Trabantot a Margit híd budai hídfőjénél, budai kutyavásárt megidéző minikutyákat Budán, márciusban pedig egy „hatalmas” kinyújtott ujjat helyezett el a Duna-parton, amin a valóban mini, bronzból készült hadihajóban egy Putyin-fej ül. Legutóbb a Pasaréti téri virágbolt elhunyt házaspárjára emlékezett meg az egykori virágos bódé helyén elhelyezett szoborral (igaz, ez nem gerillaakció volt, a II. kerület felkérésére készítette).

A kárpátaljai származású szobrászművész 2016 óta él Budapesten. A Deutsche Welle videójában Az oroszok már a spájzban vannak című szobrának készítését és kihelyezését mutatja meg a videóstábnak. Ez az alkotás a második, amivel a művész az orosz háborús agresszióra reagál.

Mint általában, a művész ezzel a szoborral is a magyar humor ikonikus pillanatára emlékezik meg. „Az oroszok már a spájzban vannak” az 1965-ös, A tizedes meg a többiek című film szállóigéjére utal.

A szobrászművész műveiben nem csak a humor és a gyerekkorra emlékezés hangsúlyos, elhelyezésük is rendhagyó: Kolodko Budapest különböző pontjain, engedély nélkül helyezi el őket. Mint a videóban elmondja, amikor először hallotta, hogy ő gerillaszobrász, rá kellett keresnie a kifejezésre, hogy megértse, ez pontosan mit jelent. Ekkor jött rá, hogy amit ő csinál, az valóban gerillaművészet. Ez jobban is tetszik neki, teszi hozzá, mint amikor miniszobornak nevezik műveit, ő ugyanis mini emlékműveknek tekinti őket.

A szobrászművész nem áll le, mint mondja, egyszerre legalább tíz ötlet van a fejében, folyamatosan dolgozik valamin. A videóból kiderül, hogy most éppen min.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!