Jane Fonda rákos, kemoterápiára jár, de szerencsésnek érzi magát

2022. szeptember 2. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves barátaim, van valami személyes dolog, amit szeretnék megosztani. Non-Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nálam, és elkezdtem a kemoterápiás kezeléseket”

– ezekkel a szavakkal jelentette az Instagramján Jane Fonda, hogy rákos. A 84 éves, kétszeres Oscar-díjas színésznő pénteken írt a betegségéről egy hosszabb posztot.

Ebben úgy fogalmazott, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, mert „ez egy nagyon jól kezelhető rák. Az emberek 80 százaléka túléli.” De nemcsak ezért tartja magát szerencsésnek, derül ki az amerikai társadalomkritikának is beillő folytatásból.

Hanem azért is, mert „van egészségbiztosítása és hozzáférése a legjobb orvosokhoz és kezelésekhez”, elismerve, hogy hírességként „kiváltságos”. Szerinte Amerikában szinte minden családnak meg kellett már küzdenie egyszer a rákkal, és „túl sokan nem férnek hozzá olyan minőségi egészségügyi ellátáshoz, mint amilyenben én részesülök, és ez nem helyes”.

A posztból az is kiderül, hogy fél éve jár kemoterápiás kezelésekre, és az is: nem hagyja, hogy a betegség megzavarja az éghajlatváltozás elleni aktivizmusát. „Közelednek a félidős választások, és mivel ezek jelentősége önmagukon túlmutató, számíthattok rám, hogy ott leszek veletek, amikor növeljük a klímabajnokok seregét” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!