Meghalt Wolfgang Petersen, a Trója és a Das Boot rendezője

2022. augusztus 16. – 21:08

Meghalt Wolfgang Petersen, a Trója és a Das Boot rendezője
Wolfgang Petersen a Poseidon római premierjén 2006-ban – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Wolfgang Petersen, aki többek között a Das Boot (magyar címén: A tengeralattjáró), Az elnök különgépe, a Végtelen történet, a Viharzóna és a Trója című filmeket rendezte, sok más mellett.

Petersen a németországi Emdenben született. A berlini film- és tévéakadémián tanult, a hetvenes években tévéfilmeket és sorozatot rendezett, a Tetthely forgatásán ismerte meg Jürgen Prochnowt, akinek később A tengeralattjáró főszerepét adta. Két német játékfilm után a harmadik meghozta neki a nemzetközi elismerést: a Das Boot hat Oscar-jelölést kapott, köztük Petersent jelölték legjobb forgatókönyvírónak és rendezőnek is.

A nyolcvanas években már Hollywoodban dolgozott: az ő keze alól került ki a Végtelen történet című Michael Ende-regény megfilmesítése. A karrierje aztán hullámzott a Kedves ellenségem című sci-fi és a Szilánkok című thriller fogadtatása után, de a Clint Eastwood és John Malkovich főszereplésével készült Célkeresztben anyagi siker lett.

Petersen a kilencvenes években és a kétezres évek elején egy megbízható, sikereket szállító iparos volt, ekkor készült a Vírus, Az elnök különgépe, a Viharzóna, a Trója és a Poseidon. Ez utóbbi – a Poseidon-katasztrófa remake-je – anyagi bukás volt, Petersen pedig visszavonult évekre a rendezéstől.

Tíz év szünet után azonban még egy német filmet elkészített, a saját hetvenes évekbeli tévéfilmjének feldolgozását, Négyen a bank ellen címmel. Ez volt az utolsó filmje.

(Variety)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!