Meghalt Zvika Pick, az izraeli popzene királya

2022. augusztus 14. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

72 éves korában meghalt Zvika Pick, izraeli zenész – írja a Jerusalem Post.

Pick még Henrik keresztnévvel, 1949-ben született Lengyelországban, a családja 1957-ben érkezett meg Izraelbe. A fiatal Pick klasszikus zenét tanult, de 15 éves korától már helyi rockzenekarok tagjaként lépett fel. Szerepelt a Hair izraeli színpadi változatában, a hetvenes években pedig popzenei karrierbe kezdett. A legismertebb dala a Mary Lou volt.

1970-ben elvette Mirit Shem-Or dalszövegírót, aki több slágerének is a szövegét írta. Egy fiúk és két lányuk született, egyikőjük, Daniella Pick nemrég hozzáment Quentin Tarantino amerikai filmrendezőhöz. Shem-Or és Pick 1995-ben elváltak.

1998-ban ő volt az egyik szerzője a Diva című számnak, amivel Dana International megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Több euróvíziós versenyzőnek is írt dalokat, mindegy volt, hogy izraeli, fehérorosz, vagy ukrán, de győztes egyikkel sem lett.

2002-ben színpadi musical készült az életéből, ami kapott egy tévésorozatos feldolgozást is egy évvel később. A kétezres években a Pop Idol nevű tehetségkutató izraeli változatának egyik zsűritagja volt.

Izrael miniszterelnöke, Isaac Herzog azt írta az énekesről, hogy Zvika Pick forradalmasította Izrael kulturális látásmódját, a zenéje és dalszövegei pedig mindenkinek a szívébe eljutottak, és az emberek életének elválaszthatatlan részei lettek.

(Jerusalem Post)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!